FOTO: null

Fokus američke spoljne politike uskoro će se usmjeriti na Balkan i na smirivanje stanja u BiH.

To za “EuroBlic” tvrde domaći politički analitičari, komentarišući sve učestalije najave iz Vašingtona o vraćanju pažnje najveće svjetske sile na situaciju u jugoistočnoj Evropi.

Obraćajući se zvaničnicima američkog kongresa posle završetka svoje balkanske turneje, visoki funkcioner Stejt departmenta Hojt Brajan Ji nedavno je najavio novi snažniji angažman SAD na Balkanu.

Između ostalog, Ji je poručio da je cilj SAD da promovišu mir i stabilnost, te da su razvile više načina da odvrate "maligni" uticaj Rusije u ovom dijelu svijeta.

- Angažovanje SAD na Balkanu obezbjeđuje mir i sigurnost ne samo Evropske unije, već i SAD – poručio je Ji.

Iako se naši sagovornici uglavnom slažu u procjeni da bi veća angažovanost SAD na političke odluke i tokove u ovom dijelu svijeta mogla da dovede do novih turbulencija, posebno u BiH, oni procjenjuju da administracija sadašnjeg američkog predsednika neće pokušati da pravi drastičnije “rezove” u Dejtonskom sporazumu.

- SAD su već dugo upadljivo odsutne iz BiH, ali i sa Balkana u cjelini. Pod pritiskom brojnih drugih kriznih tačaka širom svijeta Amerikanci su, čini mi se svjesno, prepustili Balkan na brigu Evropskoj uniji. Međutim, zbog sve većeg prisustva Rusije i krize koja prijeti da eskalira u BiH i na Kosovu, američki kambek na Balkan je više nego izvjestan – procjenjuje politički analitičar Slavo Kukić.

O značajnijem budućem angažmanu spoljne politike SAD na prostoru bivše Jugoslavije nedavno je govorio i nekadašnji američki ambasador u Srbiji Kameron Munter. Ističući da Balkan prethodnih godina nije bio značajnom fokusu SAD, Munter uvjerava da će se stvari, kako je rekao, o tom pitanju uskoro promjeniti.

- Amerika je sklonila fokus sa Balkana poslednjih godina zbog događaja u Ukrajini i na Bliskom istoku, ali ljudi kao što su ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot održavaju taj fokus. Nova administracija će se posveti glavnom cilju SAD, a to je da Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija uđu u EU – rekao je Munter za pojedine beogradske medije.

Ustavna prekompozicija BiH

On je dodao da postoji “nekoliko tema na Balkanu koje su posebno zanimljive za SAD”, a to su, kako je istakao, prije svega ustavna prekompozicija BiH, kao i odnos između Srbije i Kosova.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Radomir Nešković smatra da najavljeni povratak Amerikanaca na Balkan ne bi trebalo da dovede do nekih tektonskih promjena u dejtonskoj strukturi BiH. Prije svega iz razloga što je Dejtonski sporazum, kako ističe, čisti američki proizvod.

- Slažem se s ocjenama da su SAD izgubile fokus na Balkanu zbog kriznih žarišta u Ukrajini, Siriji, zategnutih odnosa sa Rusijom, Kinom, Sjevernom Korejom. S druge strane, ne treba sumnjati da će Amerikanci energično braniti svoje interese i uticaj u ovom dijelu svijeta, posebno iz razloga što sve veći interes za Balkan pokazuje Rusija – kaže Nešković.

Neće dirati Dejton

Nešković procjenjuje da će se eventualni američki intervencionizam na Balkanu prije svega usmjeriti na odnos Srbije i Kosova, odnosno da će spoljna politika SAD potruditi oko prijema tzv. Kosova u sve strukture UN.

- Mislim da Dejton neće dirati, jer se taj sporazum pokazao kao najveći uspjeh američke spoljne politike u poslednjih nekoliko decenija – kaže Nešković.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )