FOTO: null

Kineske kompanije kupuju strane kompanije, uključujući i američke i to u rekordnom broju, a to izluđuje zakonodavce.

Dženeral elektrik nedavno je prodao svoj biznis sa kućnim aparatima kineskom Haieru za 5,4 milijarde dolara, Zoomlion je kupio firmu koja se bavi proizvodnjom opreme za dizanje teških tereta Terek korporejšn, konglomerat Dalian Vanda kupio je holivudski filmski studio Legendari za 3,5 milijardi, a HemČajna je kupila švajcarsku Singentu i za to platila gotovo neverovatnih 48 milijardi dolara.

Dodatno, pojednostavljeni konglomerat HNA Grupa nedavno je najavio preuzimanje teč kompanije za distribuciju Ingram Mikro za 6 milijardi dolara. 

Ipak, najproblematičnija akvizicija do sada predstavlja kompanija Čonking kasin enterprajs grup koja želi da kupi berzu u Čikagu. 

Prošle nedelje je 45 članova američkog Kongresa potpisalo pismo peticije odboru za strane investicije, čije je odobrenje neophodno za zaključenje sporazuma, zahtevajući "detaljnu i rigoroznu istragu" akvizicije čikaške berze. 

Zakonodavci su tražili da se stopira akvizicija ako istraga pokaže da su kupci povezani sa kineskom vladom ili vojnim telima. 

"Umesto pridržavanja pravila o otvorenom i slobodnom tržištu, njihove performanse su pod uticajem dominacije kineske vlade na tržištima. Dalje, vladine manipulacije kursom i dalje su nerešiv problem za vladu SAD”, piše u pismu. 

Prema podacima konsultantske kuće Dealogic, broj spajanja i akvizicija ove godine popeo se na 102 transakcije ukupne vrednosti 81,6 milijardi dolara. 

Biznis insajder piše da treba očekivati da će se ovaj trend nastaviti, što zbog usporenog privrednog rasta u Kini, što zbog cena van Kine, usled rasprodaje akcija na zapadnim tržištima kapitala koja i dalje ne jenjava. 

"Zbog usporavanja privrednog rasta kineske korporacije sve više traže neorganske načine za podsticanje rasta", objasnio je za Biznis insajder Vikas Set, šef odeljenja za tržišta u razvoju u Kredi svisu. 

Privredni rast u Kini prošle godine je bio najniži u poslednjih 25 godina.

SAD je Kinezima najzanimljivije tržište za investiranje

Advokatska kuća OMELVENI & Miers napravila je istraživanje u koje su bili uključeni njihovi klijenti sa sedištem u Kini, a koje je pokazalo da je ekonomski rast u Sjedinjenim Američkim Državama glavni razlog koji SAD čini privlačnim za investiranje. Gotovo pola ispitanih je izjavilo da ime je upravo SAD najzanimljivije investiciono tržište, no 47 odsto je reklo da američki zakoni i regulative predstavljaju ozbiljnu prepreku. 

Iako sve kineske kompanije koje su se bacile u izdašnu kupovanje stranih firmi u poslednje vreme nisu u državnom vlasništvu, za sprovođenje akvizicije moraju da dobiju dozvolu kineske vlade. Kompanijama, naime, treba vladino odobrenje za nabavku dovoljne količine deviza za sprovođenje transakcija, a to je pod stalnim nadzorom kineskih vlasti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )