FOTO: null

Panama - Američki korporativni giganti, poput "Epla" i "Dženeral elektrika", sakrili su gotovo 1.400 milijardi dolara u desetinama of-šor poreskih oaza po svijetu, saopštila je međunarodna humanitarna organizacija "Oksfam Amerika".

Prema najnovijem izvještaju, pedeset vodećih američkih kompanija je sakrilo pomenutu sumu u periodu između 2008. i 2014. godine. Kako bi to sprovele u djelo, kompanije su koristile više od 1.600 svojih podružnica u poreskim utočištima kako bi pohranile i sklonile novac van dometa matičnih fiskalnih vlasti.

Istovremeno, kompanije nastavljaju da ostvaruju benefite od vladinog programa podrške u matičnim zemljama, a troškove toga plaćaju poreski obveznici.

Izvještaj je objavljen manje od dvije sedmice nakon "curenja" dokumenata jedne panamske advokatske kancelarije, koji su otkrili način kreiranja na hiljade anonimnih fiktivnih kompanija, kao i podatke o bogatstvu najmoćnijih javnih ličnosti na svijetu u zemljama gdje se ne plaća porez ili se plaćaju znatno manje obaveze.

U izvještaju je ukazano i na ogroman profit koji su velike kompanije prijavile da drže u inostranstvu, pošto bi, kako tvrde, platile visok porez za njegovo vraćanje u SAD.

"Dženeral elektrik", na primjer, u poreskim oazama drži profit od 119 milijardi dolara, "Majkrosoft" 108 milijardi dolara, "Fajzer" 74 milijarde dolara, a "Alfabet", matična kompanija "Gugla", profit od 47 milijardi dolara, navodi se u izvještaju "Oksfama".

U borbi za suzbijanje siromaštva "Oksfam" koordinira akcije 17 humanitarnih organizacija u skoro 100 zemalja svijeta.

- Kada korporacije ne plaćaju pravedan porez, vlade, bilo bogate ili siromašne, primorane su da smanje socijalne usluge narodu ili da nadoknade manjak uzimajući od porodica koje su u radnom odnosu i malih preduzeća. Ništa od toga nije prihvatljivo - upozorava se u izvještaju "Oksfama".

Panama je odlučila da usvoji međunarodne standarde za prijavljivanje poreza, izjavio je generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Hose Anhel Guria.

- Upravo smo primili informaciju da su prije nekoliko minuta izašli u javnost sa izjavom da će se pridružiti zajedničkim standardima za prijavljivanje - rekao je Gurila tokom sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

On je ocijenio da je "dobra vijest" ukoliko Panama to učini i najavio da će OECD podržati taj potez.

- To bi bila sreća u nesreći u ovom incidentu - smatra generalni sekretar OECD-a.

Španski ministar industrije Hose Manuel Sorija podnio je u petak ostavku nakon što se njegovo ime pojavilo u takozvanim "panamskim papirima".

Sorija je saopštio da podnosi ostavku "u svjetlu niza grešaka počinjenih tokom proteklih nekoliko dana" u vezi sa objašnjenjima o njegovim poslovnim aktivnostima i s obzirom na, kako je istakao, očiglednu štetu koju ta situacija nanosi španskoj vladi. I premijer Islanda Sigmundur David Gunlaugson ponudio je ranije ostavku zbog krize izazvane objavljivanjem "panamskih papira".

Profit skriven u poreskim oazama

Dženeral elektrik - 119 milijardi dolara

Majkrosoft - 108 milijardi dolara

Fajzer - 74 milijarde dolara

Alfabet - 47 milijardi dolara

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )