FOTO: atvbl.com

SARAJEVO - Atletičar Amel Tuka i džudistkinja Larisa Cerić najbolji su sportisti BiH za 2019. godinu, odlučio je žiri manifestacije Izbor najboljeg sportiste BiH, koju tradicionalno organizuju "Nezavisne novine" i BHRT.

Amel Tuka, koji je prvi put nagradu za najboljeg sportistu BiH dobio 2015. godine, ove godine je osvojio srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

Najznačajniji uspjeh članice DŽudo kluba "Nipon" iz Sarajeva Larise Cerić u ovoj godini je osvajanje srebrne medalje na Evropskim igrama u Minsku koje su bile ujedno i Evropsko prvenstvo.

Među trojicom najboljih sportista, prema odluci žirija kojim je predsjedavao košarkaš Samir Avdić, bili su i rukometaš "Flensburga" i nacionalnog tima BiH Benjamin Burić i reprezentativac BiH u odbojci, član brčanske "Mladosti" Tihomir Gajić.

U najužoj konkurenciji bile su i košarkašica Marica Gajić i biciklistkinja Lejla Tanović.

Na večerašnjoj ceremoniji tradicionalno su dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija, a epitet najbolje ekipe ponijela je rukometna reprezentacija BiH, dok je nagrada za najboljeg trenera otišla u ruke Bilala Šumana, selektora rukometaša BiH.

Za najperspektivniju sportistkinju i sportistu proglašeni su mlada košarkašica BiH Dragana Zubac i karatista Hamza Turulja, dok je nagrada za razvoj sporta pripala predsjedniku Rukometnog saveza BiH Marinku Umičeviću.

Stručni žiri je nagradu za fer-plej i sportski uzor dodijelio sportskom direktoru Ženskog rukometnog kluba "Borac" Darku Saviću.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su Dušku Bajeviću, Enveru Mariću i Franji Vladiću koji su, prema mišljenju žirija, ostavili neizbrisiv trag u "Veležu" i koji se danas smatraju najboljim fudbalerima svih vremena.

Najbolja ekipa u sportu za invalide je reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, dok je za najboljeg sportistu u sportu za invalide izabran banjalučki parastonoteniser Haris Eminović.

Srca čitalaca "Nezavisnih novina" i posjetilaca portala www.nezavisne.com ove godine osvojila je džudistkinja Azra Dedić - prva osoba sa Daunovim sindromom u BiH koja je nosilac crnog pojasa, a koja je ove godine postala prvak Evrope.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )