FOTO: null

Broj polenovih zrna ambrozije u vazduhu i dalje je daleko iznad graničnih 30 u kubnom metru, ali je dobra vest da je polen kako ove tako i drugih korovskih biljaka počeo da opada. Kako saznajemo u Agenciji za zaštitu životne sredine, za 7 dana ambrozija će početi da završavaju svoju sezonu cvetanja, što je dobra vest za sve one koji zbog nje imaju problema sa alergijom.

 

Rukovodilac monitoringa alergenog polena iz Agencije za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović, objašnjava za Telegraf.rs da je ambrozija i dalje u crvenoj zoni, iako opada, jer se u kubnom metru vazduha i prošle nedelje nalazilo daleko više od 30 zrna.  

- 7. septembra je u Beogradu bilo 421 zrno ambrozije u kubnom metrua pretprošle nedelje je u toku jednoj dana bilo 700. Onda smo prošle nedelje imali 200, pa jednog dana 161... Juče je bilo 168 polenovih zrna. Granična vrednost za ambroziju je 30, a vidite na našoj aplikaciji da je ona i dalje u crvenoj zoni, znatno prekograničnoj, ali je u padajućem meniju. Ona u narednih 7 dana završava svoju fazu cvetanja, i opadaće polako - objašnjava Mirjana Mitrović za Telegraf.rs.

Skoro mesec dana prekograničnih vrednosti 

Prema njenim rečima, to ne znači da će osobama koje su alergične odmah da bude lakše.- Neće se osećati dobro ni kada koncentracija bude u graničnim vrednostima, jer su osobe koje su alergične prekograničnim vrednostima bile, samo u Beogradu, izložene 26, 27 dana - ističe ona i dodaje da su u Vojvodini još veće vrednosti u odnosu na Beograd.

Koncentracija polena ambrozije i drugih biljaka

Pored ambrozije prisutan je polen i drugih korova i trava.

Prisutni su konoplja, štirevi, još neke trave, kopriva. Čak je i kopriva u žutoj fazi, ali ona nema veliki alergeni potencijal. Poleni svih njih su u padu. I kada prođe ovih 7 dana, koje smo pomenuli, biće polena, ali ne u ovakvim vrednostima. U oktobru očekujemo da će biti destak polenovih zrna. A, evo, recimo, prošle nedelje je u Beogradu tokom cele nedelje bilo ukupno 1.671 zrno ambrozije, 92 koprive,  76 polenovih zrna štira, 125 trava, 378 kopriva.. - navodi Mitrovićeva.

Ona primećuje da ove godine dnevne vrednosti polena ambrozije nisu bile visoke kao prošle, kada su oboreni i neki rekordi, a o čemu smo pisali prošlog petka.

- Na kraju sezone moramo da sumiramo klimatske uslove ove godine, padavine, ekstremne temperature, pa da napravimo paralelu. Trenutno mogu da kažem da ove godine nisu bile dnevne vrednosti toliko visoke kao prošle, nismo imali, bar ne u Beogradu, skoro 1.000 polenovih zrna kao 2019.  Zeleno brdo je prošle godine oborilo rekord, imalo je 900 i nešto polenovih zrna, a ove godine 700 i nešto. To je mnogo, ali je manje.

- Nadamo se da će akcije uništava ambrozije da se nastave. Pričamo o godinama akcija, da bismo ovu biljku počeli da kontrolišemo, jer je ostavila izuzetno veliku banku semena u zemljištu. Mora da se inicira da se stalno uništava pre cvetanja, i to mora da bude minimum tri do četiri akcija pre cvetanja - podsetila je Mitrovićeva.

Alergični, ujutro ne treba da otvaraju prozore Foto: Pixabay.com

Ponovila je i da ništa ne znači da se uništi svaka biljka ambrozije u Beogradu, ako se to isto ne uradi i u Lazarevcu, Obrenovcu i čitavom prstenu oko Beograda, jer polen leti više od 100 kilometara. 

Muke sa izlaskom sunca

Polen, pogotovo ambrozije je, inače, razlog zašto se alergični ne raduju suncu.

Naime, kako je ranije naša sagovornica objasnila za Telegraf.rs, oni najviše problema imaju u jutarnjim satima, kako sunce izađe. Tada ova biljka otvara cvet i kreće da emituje polen.

Već u pet sati mora da se klimatizujete, kako počinje da sviće... Nikako ne treba otvarati prozore. Osoba koja je alergična može da otvori prozore ili izađe napolje tek 15 minuta nakon pljuskaAko nema kiše, tek posle podne, kada kreće da pada temperatura, može da izađe napolje. Sa sumrakom i biljka zatvara svoje elemente cveta u izvesnoj meri.

Osobe koje su alergične na ambroziju, već sa prvim izlaskom sunca imaju probleme

- Znači treba boraviti u klimatizovanom prostoru, menjati garderobu kada se dođe iz spoljašne sredine, oprati kosu... Veš ne treba sušiti napolju, jer mokar veš sakuplja polenova zrna. Takođe, treba uzimati antihistaminike - posavetovala je Mirjana Mitrović sve koji se pate sa svrabom i curenjem nosa zbog ove korovske biljke. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )