FOTO: null

Stanimir Vukićević istakao da je ovaj grad kapija Srbije za stanovnike BiH, tako da je veoma važna lokalna zajednica za obje zemlje

Važni infrastrukturni projekti, koji preko Bijeljine treba bolje da povežu Republiku Srpsku, odnosno BiH sa Srbijom, bile su glavne teme današnjeg razgovora gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića sa ambasadorom Srbije u BiH Stanimirom Vukićevićem koji je danas boravio u posjeti Gradu Bijeljina.

- Drago nam je kada nam prijatelji našeg grada dođu u posjetu i najviše vremena smo iskoristili na razgovor o temama koje su bitne za naše građane. Razgovarali smo o tome koji saobraćajni koridor će spojiti gradove koji su ostali van evropskih koridora, kao što su Brčko, Bijeljina, Zvornik, a koje bi mogao da spoji auto-put - rekao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, posle razgovora sa ambasadorom Srbije u Bih, Stanimirom Vukićevićem.

Najzainteresovaniji su, kaže Mićić, da se ti gradovi, kao uostalom, i Tuzla i Doboj spoje sa Srbijom.

- Nama su najbitniji auto-putevi od zapada Republike Srpske prema Srbiji, odnosno, Bijeljina-Brčko i Bijeljina-Rača prema koridoru 10,, auto-putu Beograd-Zagreb. Naše zajedničko zalaganje ide u tom pravcu da se ovi putni pravci povežu - istakao je Mićić.

Mićić je dodao da je sa ambasadorom razgovarao i o mogućnostima uređenja graničnog prelaza na Subotištu između Crnjelova i Jamene, koji je jedan od rijetkih nemodernizovanih prelaza međunarodnog karaktera.

- Ovaj prelaz za mještane je potrebno urediti s obzirom na to da je riječ o makadamskom putu dužine oko pet kilometara, kao i području na kojem nema elektro-mreže, pa granična policija i carinska služba rade u veoma teškim uslovima - pojasnio je gradonačelnik Bijeljine, izražavajući uvjerenje da će ovaj prelaz biti uređen.

Ambasador Vukićević je istakao da je Bijeljina kapija Srbije za stanovnike BiH, tako da je veoma važna lokalna zajednica za obje zemlje.

- Politika Srbije je politika što boljeg i jačeg uvezivanja regiona. Mi imamo poseban interes da se uvežemo sa istočnim dijelom BiH, jer je taj dio, čini se, zapostavljen kada je riječ o infrastrukturnim projektima. Auto-put Beograd-Sarajevo će ići preko Višegrada i nadamo se da će ovaj značajan projekat biti realizovan prema planu - poručio je Vukićević.

Srpski ambasador je istakao "da je realno da se auto-put Prnjavor-Doboj, nakon povezivanja sa Banjalukom, preko Šamca, Brčkog i Bijeljine produži prema koridoru 10". On je izrazio interes za uređenje prelaza na Subotištu i najavio da će pokrenuti tu inicijativu kod Vlade Srbije, ali i kod Sajeta ministara BiH, kako bi se uredio prelaz između Crnjelova i Jamene. Ambasador Srbije ocjenio je da "Bijeljina ima dobru saradnju sa gradovima u Srbiji, što doprinosi bržem privrednom razvoju regiona".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )