FOTO: null

Ambasador Indije za BiH sa sjedištem u Budimpešti Malaj Mišra najavio je tokom današnje posjete Bijeljini ubrzano uspostavljanje privedne saradnje u oblasti drvoprerađivačke djelatnosti, poljoprivrede i proizvodnje hrane.

"Indija je zainteresovana da počne saradnju sa Bijeljinom koja ima potencijal za investiranje neuporediv sa bilo kojim drugim krajem u Republici Srpskoj i BiH", rekao je Mišra novinarima. 

Nakon sastanka sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem i predsjednikom Područne privedne komore Mihajlom Vidićem, ambasador Mišra je naglasio da je prvi investitor već dogovorio početak izvoza drvnih sortimenata iz Bijeljine u Indiju. 

Mišra je najavio da će već u aprilu u Bijeljinu doći delegacija potencijalnih investitora iz Indije, a da će, vjerovatno, grad u maju posjetiti i indijski ministar, čime bi bilo potvrđeno intenziviranje saradnje. 

Ambasador je rekao da je Indija šezdesetih godina prošlog vijeka uvozila hranu, a da su tokom "zelene revolucije" u narednih deset godina poljoprivrednici svojim zalaganjem obezbijedili tri puta veću proizvodnju hrane od potreba zemlje. 

"Ne bi me iznenadilo ako bi Bijeljina krenula tim stopama i okrenula malo sudbinu zemlje u tom pravcu", zaključio je Mišra. 

Vidić je, nakon sastanka sa ambasadorom Indije, rekao novinarima da su tokom dvije posjete Mišre Bijeljini napravljeni značajni pomaci ka intenziviranju privredne saradnje i za dovođenje investitora iz Indije na ovo područje. 

Pored poljoprivrede i drvne industrije, Vidić je najavio da će potencijalnim indijskim investitorima kandidovati i ulaganja u projekte Luke Rača, izgradnju fabrike cementa u Ugljeviku i povezivanje fabrike "Alumina" za plasman roba u Indiju. 

Mićić je rekao da su napravljeni konkretni dogovori vrlo ohrabrujući za grad, region i Republiku Srpsku u pogledu buduće saradnje i razvoja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )