FOTO: null

Ambasador Francuske u BiH Kler Bodoni u prvoj posjeti Bijeljini razgovarala je sa gradonačelnikom Mićom Mićićem o mogućnostima ekonomskog razvoja grada i ocijenila da Bijeljina ima veliki kapacitet za turistički razvoj.

"Dinamičan razvoj, povoljan geografski položaj i dobar način upravljanja gradom su aduti za mogući dolazak francuskih investitora u Bijeljinu i za uspostavljanje saradnje u oblastima poljoprivrede, turizma i zaštite životne sredine", izjavila je Bodonijeva novinarima. 

Prema njenim riječima, danas su samo razmijenjene informacije i nije bilo konkretnih dogovora o saradnji. 

"Razgovarali smo i u situaciji u BiH i činjenici da je BiH nedavno podnijela aplikaciju za članstvo u EU, što su veoma važne teme jer je u srcu intresa EU razvoj lokalnih zajednica", istakla je Bodonijeva. 

Ona je rekla da je i o toj perspektivi razvoja i saradnje razgovarala sa Mićićem jer je on predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske. 

"Mislim da u principu ne postoji ni jedna zamlja u EU koja bi se protivila ulasku BiH u EU, a predsjednik Francuske je to više puta ponovio", izjavila je Bodonijeva. 

Ona je rekla da su "poznate stvari na stolu" i da BiH mora da ispuni zadate uslove kako bi mogla da počne pregovore sa EU. "To nije ništa novo, da bi aplikacija bila kredibilna određeni uslovi moraju biti ispunjeni, ne može se govoriti da želite da pristupite EU, a s druge strane da se osporavaju svi procesi koji vode ka tome i svi razgovori", ocijenila je Bodonijeva. 

Ona je poručila da EU i dalje čaka BiH i da je na BiH odgovornost za ispunjavanje zadatih uslova, na čemu se mora raditi. 

Nakon razgovora u Gradskoj upravi, Bodonijeva je sa gradonačelnikom Bijeljine Mićićem posjetila prvi interaktivni Sajam srednjih škola i zanimanja koji se održava u Sportskoj dvorani Gimnazije "Filip Višnjić". 

Ona je rekla da su ovakve manifestacije važne za mlade i cijelu zemlju, jer je obrazovanje od suštinske važnosti za razvoj. 

Bodonijeva je istakla da je vrlo zadovoljna što se u Bijeljini dosta uči francuski jezik u školama, puno više nego u drugim dijelovima zemlje. 

Ambasador Francuske je tokom boravka u Bijeljini posjetila i osnovne škole "Jovan Dučić" i "Vuk Karadžić" u kojima se uči francuski jezik, koji u gradu izučava oko hiljadu učenika osnovnih i srednjih škola. 

Gradonačelnik Mićić je nakon razgovora sa ambasadorom Francuske rekao da su dominantne teme bile zaštita životne sredine, ekonomski potencijali Bijeljine i aktuelna tema o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU. 

"Istakli smo da je Bijeljina potpuno opredijeljena za zaštitu životne sredine i da smo završili velike projekte prečišćavanja otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom, čime su stvorene pretpostavke za iskorištavanje prirodnog bogatstva“, rekao je Mićić novinarima. 

On je ukazao na potencijal proizvodnje zdrave hrane u Semberiji i razvoj turizma, uz mogućnosti korištenje alternativnih izvora energije. 

Mićić je ambasadoru Francuske prenio želju da se u Bijeljini nađu ulagači za iskorištavanje geotermalne energije i za Banju Dvorovi kao dio turističke ponude. 

"Što se tiče evropskih integracija, svjesni smo da to iziskuje ogromno prilagođavanje naših navika, stepena razvoja, zakonskih regulativa i ujednačavanja tržišta i znamo da se 70 odsto tih usaglašavanja odnosi na lokalne zajednice", rekao je Mićić. 

On je naglasio da je Savez opština i gradova Republike Srpske potpuno spreman da preuzme svoj dio odgovornosti pri tom prilagođavanju. 

Mićić je rekao novinarima da je Bodonijeva ponudila da njihovi eksperti bliže pokažu šta znači prilagođavanje tih propisa, prije svega u poljoprivredi, koji se odnose na lokalnu zajednicu. 

On je najavio da će u okviru Saveza opština i gradova Republike Srpske za sve načelnike i gradonačelnike napraviti prezentaciju prilagođavanja propisa standardima EU kako bi taj proces bio približen lokalnim zajednicama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )