FOTO: null

Iako državni praznici skandinavskih zemalja Danske, Norveške i Švedske padaju na različite datume (5. juna, 17. maja i 6. juna), ambasade ovih zemalja u BiH organizovale su tim povodom juče u Sarajevu zajednički prijem.

Na prijem su  pozvani su predstavnici državnih, entitetskih i lokalnih vlasti, članovi diplomatskog kora, nevladinog sektora i brojni prijatelji triju ambasada.Između ostalih prijemu je prisustvoao direktor bijeljinske bolnice prof. dr Zlatko Maksimović.

Iako obilježavamo naše nacionalne praznike na različite datume, mi ustvari slavimo istu temu - demokratiju, ljudska prava i vladavinu zakona - navode u zajedničkoj izjavi ambasadori  Danske, Norveške i Švedske.

Objašnjavaju da zajedničko proslavljanje praznika naglašavaju njihov zajednički nacionalni identitet i razumijevanje, saopšteno je iz ovih ambasada. 

Ističu da sve tri zemlje dijele jaku želju da BiH postane prosperitetna članica evropske porodice, a njihova odlučnost da pomognu razvoj zapadnog Balkana i BiH proističe iz ratova devedesetih godina i dešavanja nakon njih. 

Već više od 15 godina, skupa s drugim evropskim i međunarodnim partnerima, učestvujemo u mnogim projektima, od operacija očuvanja mira do velikog broja programa obnove, od kojih su mnogi još aktuelni - navode između ostalog ambasadori u izjavi.

Takođe, dodaju da je ovogodišnja zajednička proslava njihovih nacionalnih praznika u Sarajevu samo jedan u nizu dokaza njihove zajedničke perspektive i saradnje.

Pripremila : Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )