FOTO: null

Ambasada SAD u BiH pozvala je danas sve strane da poštuju današnju odluku Ustavnog suda BiH i apelovala da se rukovodstvo Republike Srpske uzdrži od održavanja referenduma, navodeći da bi to bilo direktno kršenje odluke Suda.

Iz američke Ambasade navode da je nadležnost Suda jasno definisana u Aneksu četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma, "čime se Sud ovlašćuje za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti" i dodaju da bi nepoštivanje odluke Suda značilo podrivanje pravne države, stavljanje Republike Srpske u izolaciju i nesigurnost i direktno osporavanje pravosuđa BiH.

"Ovakve politike nisu u interesu građana BiH, time ni građana Republike Srpske jer se svi oni suočavaju sa brojnim socijalnim i ekonomskim problemima. Ukoliko se, uprkos odluci Ustavnog suda, nastavi sa aktivnostima vezanim za referendum, to će predstavljati prijetnju vladavini zakona, te na taj način i prijetnju stabilnosti, bezbjednosti i prosperitetu zemlje", ističe se u saopštenju.

Iz Ambasade SAD u Sarajevu dodaju da je Dejtonski sporazum međunarodni mirovni sporazum čije osporavanje ne može proći bez posljedica, kao i da su SAD i međunarodna zajednica izuzetno puno uložili u mir, stabilnost i prosperitet BiH.

"Mi nećemo prihvatiti pokušaje opstruisanja Dejtonskog mirovnog sporazuma niti slabljenja institucija BiH", navodi se u saopštenju.

SAD napominju da su ambasadori zemalja članica Savjeta za implementaciju mira na sastanku Upravnog odbora 30. avgusta ponovo potvrdili svoju podršku Dejtonskom sporazumu "i nedvosmislenu opredijeljenost za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta koji nemaju pravo otcjepljenja".

"Jasno su rekli da neće tolerisati nikakvo kršenje Opšteg okvira mirovnog sporazuma, uključujući, ali ne ograničavajući se na, pokušaje otcjepljenja. Mi čvrsto stojimo iza tih izjava", ističe se u saopštenju.

Ustavni sud BiH danas je odbio apelaciju Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke ovog suda kojom je Dan Srpske - 9. januar proglašen neustavim.

Razmatrajući zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa odlukom o održavanju referenduma u Republici Srpskoj o Danu Republike, Ustavni sud usvojio je privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja odluka Narodne skupštine Republike Srpske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )