FOTO: null

Ako nemate ženu koja kod kuće “od oka” ili, bolje rečeno “od nosa”, može da procijeni koliko imate promila alkohola u krvi, evo rješenja.

Šalu na stranu, u prodavnicama "Tehnomanija" u Srbiji možete da kupite alkotest za 1.490 dinara, kojim možete da provjerite da li ste "naduvali" previše da biste sjeli za volan, što nije na odmet, naročito u prazničnoj sezoni. 

Kućni alkotest nije isti kao onaj policijski, već izgleda poput malog daljinskog upravljača, dimenzija 100x37x17 milimetara. 

Za rad su mu potrebne tri AAA baterije, a kada ga uključite, potrebno mu je deset sekundi da se zagrije i već za pet sekundi će vam prikazati rezultate. 

Kada uključite aparat, na njemu se se odbrojavati tih deset sekundi, a na ekranu će pisati da se zagrijava (warm up). Nakon zagrijavanja, na displeju će se pojaviti "blow", što znači da je aparat spreman za upotrebu i da bi trebalo u trajanju od tri do pet sekundi da duvate u pisak. 

Zatim ćete čuti zvučni signal i možete da pročitate rezultate na ekranu. 

Prema uputstvu za upotrebu, kućni alkotest mjeri uz moguće od odstupanje od plus/minus 0,1 promil. Može da izmjeri od nula do 1,9 promila, a ako "naduvate" više od toga, neće vam prikazati rezultate. 

Koliko alkohola je OK kad voziš? 

Uostalom, ako "naduvate" više od toga, rezultati i ne treba da vas zanimaju, na volan ne pomišljajte, već potražite najbliži krevet. 

Takođe, ono što je istaknuto na uputstvu je da bi trebalo da između posljednjeg alkoholnog pića koje ste popili i duvanja u pisak trebalo da prođe 20 minuta, inače će rezultat biti veći od realnog. Ne bi trebalo ni da pušite, ni da jedete 20 minuta prije testiranja. 

Ipak, najbolje je da NIKAD NE PIJETE ako znate da ćete sjesti za volan.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )