FOTO: Reality Bakes

Alfajoresi, kolačići punjeni mliječnom čokoladom, poslastica su povezana s argentinskom gastronomskom tradicijom, koja vuče korijene s juga Španije, a Španci su je preuzeli iz arapske kulture.

Međutim, kolačić alfajor, kakvog ga danas poznajemo, od kukuruznog brašna i punjen mliječnom karamelom, nesumnjivo je argentinski izum.

Kako biste dobili savršen alfajor, kolačić mora biti zlatno ispečen na dnu, ali nikad na vrhu. Kukuruzno brašno kolačiću će pružiti vrlo laganu strukturu koja se topi u ustima.

Najčešći alfajoresi su oni koji se sastoje od dva pečena kruga između kojih je mliječna karamela i koji su posipani šećerom ili mljevenim kokosom, ali postoje i mnoge druge vrste.

RECEPT

SASTOJCI:

320 g kukuruznog brašna

180 g glatkog brašna

200 g šećera u prahu

150 g margarina sobne temperature

1 kašičica praška za pecivo

2 žumanceta

1 bjelance

naribana korica jednog limuna

pola kašike brendija ili konjaka

Za nadjev:

300 g mliječne karamele (dulce de leche)

Za ukrašavanje:

mljeveni kokos

šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA:

Prije same pripreme, vrlo je važno prvo prosijati sve suve sastojke (kukuruzno i glatko brašno i prašak za pecivo) kako bi tijesto imalo prozračniju teksturu. Zatim mutite margarin i šećer dok ne dobijete kremastu gustoću smjese. U umućene margarin i šećer dodajte žumanca i bjelance, umutite i dodajte brendi, te suve sastojke i koricu limuna. Trebalo bi da dobijete glatku smjesu koja se ne lijepi.

Ako je potrebno, dodajte još brašna. Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Razvaljajte tijesto na debljinu od četiri milimetra i izrežite krugove promjera šest ili sedam centimetara. Složite krugove na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje, te ih ostavite da se ohlade u frižideru najmanje 30 minuta prije pečenja.

Rernu zagrijte na 160 stepeni i kolačiće pecite do 15 minuta. Kada su ispčeni i prohlađeni, na jedan pečeni krug namažite mliječnu karamelu, toliko da kada stavite drugi na vrh i pritisnete između ostane gusti nadjev. Uvaljajte kolačiće u mljeveni kokos ili pospite šećerom u prahu. Ovako pripremljene kolačiće možete čuvati najviše pet dana.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )