FOTO: Facebook

- Najčešći problemi sa kojima se susrećemo kada je riječ o djeci su loše držanje, kriva kičma, kifoza, skolioza, hiperlordoza, ravna stopala, deformiteti grudnog koša i koljena. Kada je riječ o odraslima, to su bolovi i vratu i leđima, diskushernija, osteoporoza i slično – rekao je za InfoBijeljinu osnivač Kluba korektivne gimnastike “Carpe diem” iz Bijeljine Aleksandar Boroja.

Ovaj klub osnovan je prije šest godina i uspješno se bavi preventivnim i korektivnim radom, sa posebnim fokusom na najmlađe, ali tu su i za odrasle, bez obzira na godine. Nedavno su uveli novine, a one se odnose na to da će se baviti isključivo korektivnim radom.
 
- Programi rada koje nudimo su individualni i grupni treninzi. Od prošlog mjeseca imamo i program za ljude treće životne dobi, za penzionere. U klub su dobrodošli svi, od 5 do 105 godina. Do sada smo radili razvojnu gimnastiku za djecu i funkcionalne treninge za odrasle. Međutim, ove godine klub se bavi isključivo korektivnim radom jer je sve veći broj osoba sa posturalnim nepravilnostima. Fokus je na zdravoj kičmi i olakšanoj svakodnevnici bez bolova. Kolegama smo prepustili preventivni dio – naveo je Boroja.

 
Aleksandar, koji je inače master fizičkog vaspitanja, istakao je da se u klubu radi temeljno i da ništa ne prepuštaju slučaju.
 
- U klubu je zaposlen fizijatar koji prije upisa pregleda naše buduće članove. Na osnovu dobijenog nalaza mi dalje pravimo plan i program za tu osobu. Takođe, među zaposlenima je i moja supruga Ivana Boroja, diplomirani psiholog i reedukator psihomotorike. Njen zadatak su psihološke radionice za sve članove i rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju. U skorije vrijeme planiramo da zaposlimo i fizoterapeuta i defektologa, da postanemo udruženje koje će moći da ponudi sve ono što je potrebno djeci i odraslima koji imaju neki vid fizičkih ili psiholoških problema – naglasio je Boroja.
 
Prema njegovim riječima, u današnjem svijetu u kojem je brzina života gotovo imperativ, uz sve više rada iz fotelje, vježbanje se nameće kao ključna komponenta očuvanja zdravlja i vitalnosti. 

 
- Bez obzira na godine, vježbanje ima neosporan uticaj na fizičko, mentalno i emocionalno blagostanje pojedinca. Međutim, važnost vježbanja posebno dolazi do izražaja kada se radi o djeci. U razvojnim fazama, redovno vježbanje nije samo ključno za fizički razvoj, već ima i značajan uticaj na kognitivne funkcije, socijalizaciju i emocijalnu stabilnost. Tu do izražaja dolazi korektivna gimnastika, koja je jako važna za djecu, pružajući im priliku da razviju pravilne obrasce kretanja, jačaju mišićnu strukturu, te prevenciju eventualnih posturalnih i razvojnih nepravilnosti – dodao je Boroja.

Redovne kontrole u ranom djetinjstvu, kako kaže, od velikog su značaja za zdraviju naciju i manje problema u zrelim godinama, u šta bi trebalo da se uključe i sve nadležne institucije.
 
- Djecu je potrebno redovno kontrolisati, kako od strane roditelja i trenera, tako i od stručnog medicinskog osoblja, posebno ako je riječ o djeci kod koje je identifikovan posturalni problem. Naravno, nije dovoljno samo uočiti problem, već je potrebno djeci obezbijediti adekvatan terapijski pristup, te vježbe prilagoditi posturalnom deformitetu koje dijete ima. Implementacija korektivnih vježbi u školski program značajno bi doprinijela smanjenju posturalnih poremećaja, odnosno prerastanju funkcionalnih u strukturalne poremećaje. Ne bi bilo loše u škole zaposliti stručno osoblje, specijalizovano za sprečavanje i korekciju posturalnih deformiteta, jer je postojećim nastavnicima fizičkog vaspitanja to dodatna obaveza, za koju nisu svi ni stručni, ni specijalizovani – rekao je Boroja.

 
On ističe da će se detaljnije stvari o korektivnoj gimnastici moći pronaći i u knjizi koja je u završnoj fazi izrade. 
 
- Prije ili kasnije ćete vježbati! Da li preventivno ili korektivno, izbor je na Vama - zaključuje Boroja. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )