FOTO: null

Aktiv žena Socijalističke partije /SP/ u Bijeljini očekuje od Gradske uprave da se u budžetu lokalne zajednice nađe 7.000 KM za nabavku ginekološkog stola za žene sa invaliditetom.

Predsjednik Aktiva žena SP Biljana Cvjetković rekla je na konferenciji za novinare da je ova građanska inicijativa usvojena u Bijeljini prije godinu dana i da za njeno okončanje imaju opštu podršku društva. 

Prema njenim riječima, Bijeljina sa 115.000 stanovnika ima više od 1.000 osoba sa invaliditetom, među kojima je i 150 djevojčica. 

"U BiH danas samo Banjaluka i Sarajevo imaju takve stolove, a naša je želja da se inicijativa iz Bijeljine nastavi i da svaki veći medicinski centar u Republici Srpskoj ima ovakav sto", rekla je Cvjetkovićeva. 

Ona je najavila i inicijativu za otvaranje savjetovališta za mlade sa invaliditetom u reproduktivnoj fazi. 

Građansku inicijativu za kupovinu ginekološkog stola za žene sa invaliditetom podržala je i Koalicija "Kolosi" koja okuplja 13 udruženja lica sa invaliditetom u Bijeljini. 

Predsjednik koalicije Boris Cvjetković apelovao je na Gradsku upravu da pomogne ostvarenje ove inicijative i podsjetio na obavezu vlasti u implementaciji Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

Izvršni direktor Udruženja žena sa invaliditetom "Impuls" u Bijeljini Tanja Milinković govorila je na konferenciji za novinare o problemu nepristupačnosti ginekološke zaštite za žene koje imaju probleme sa kretanjem i koje su u invalidskim kolicima. 

Prema njenim riječima, od 63 žene sa invaliditetom u ovom udruženju, njih 24 imaju problem sa kretanjem, a osam ih je u invalidskim kolicima. 

"Brojevi nisu bitni! Osnovno pravo svakog čovjeka je pravo na zdravlje, a neredovno pregledanje kod ginekologa je potencijalni rizik za pojavu raka grlića materice, kao drugog po redu zloćudnih tumora, uz tumor dojke, koji ugrožava žensku populaciju u svijetu", zaključila je Milinkovićeva. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )