FOTO: unsplash.com

Hakovanje društvenih mreža postalo je učestala pojava u digitalnom dobu, što predstavlja ozbiljnu prijetnju za privatnost i sigurnost korisnika na internetu.

S milijardama aktivnih korisnika širom svijeta, društvene mreže su plodno tlo za sajber kriminalce koji koriste različite tehnike kako bi se domogli ličnih podataka, zloupotrebili identitete ili širili malver.
 
Većini ljudi se bar nekad u životu desilo da im je neko provalio u nalog na društvenim mrežama. Šanse da će i vaš korisnički nalog postati meta napada za preuzimanje i krađu podataka su stoga veće nego ikada prije. Da li znate šta da radite ako se ovo zaista dogodi?
 
Evo nekoliko savjeta i preporuka.
 
1) Od‌javite se na svim uređajima
 
Ukoliko sumnjate da je neko hakovao vaš korisnički nalog, od‌javite se sa njega na svim uređajima na kojima ga koristite. Moguće je da ćete se tako riješiti manje ozbiljnih hakera koji vas napadaju automatskim prijavljivanjem. Oni će morati da unesu lozinke koje nemaju i neće moći ponovo da se prijave. Ali nemojte stati tu.
 
2) Promijenite lozinku
 
Prijavite se na svoj nalog na jednom uređaju i promijenite lozinku. U tom slučaju, vaš korisnički nalog će ostati nedostupan hakerima, čak i ako su uspjeli da provale staru lozinku. Neka nova lozinka bude jaka: najmanje 12 znakova, sa kombinacijom velikih i malih slova, brojeva i specijalnih znakova. Ne zaboravite da je negd‌je zapišete.
 
3) Prijavite da vam se desilo hakovanje
 
Prijavite da vam se desilo hakovanje, kako bi vam društvena mreža pomogla da zamrznite svoj nalog dok ne budete sigurni da je sve kako treba. Uputstva kako to učiniti nude sve društvene mreže: Facebook, Instagram, X...
 
4) Provjerite da li ima bilo čega neočekivanog
 
Otvorite podešavanja naloga i provjerite da li u ovim rubrikama ima bilo čega što niste sami podesili.
 
Lažne poruke ili postovi: oslobodite ih se.
 
Povezani uređaji: Hakeri dodaju svoje uređaje kako bi lako pristupili nalozima. Izbacite ih.
 
Aplikacije trećih strana: Nove aplikacije za praćenje ili krađu podataka su možda dodate dok je vaš nalog bio kompromitovan. Uklonite ih.
 
Povezani nalozi: Hakeri su možda dodali gomilu botova ili naloga koji izgledaju kao pratioci. Uklonite ih.
 
Vaše profilne fotografije: Uvjerite se da ste to vi, a ne neko drugi.
 
5) Dodajte zaštitu
 
Uvjerite se da ste omogućili dvofaktornu autentifikaciju (2FA) za svoj nalog. Ovo će uvesti dvostruku verifikaciju identiteta za svakoga ko pokuša da provali u vaš nalog. Iako je obično besplatna, za ovu uslugu na društvenoj mreži X morate biti pretplatnik, piše Kimkomando.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )