FOTO: pixabay

Višak kilograma može ozbiljno da ugrozi zdravlje, a stručnjaci ističu da tinejdžeri koji preskaču doručak imaju veće šanse da postanu gojazni.

Preskakanje prvog obroka u toku dana vodi do nezdravih navika i nagomilavanja kilograma kod mlađe populacije. Umjesto da za doručak pojedu zdrav obrok, tinejdžeri posežu za nezdravom hranom i sokovima punih šećera.

Gojaznost u mlađim godinama može da stvori probleme kao što su dijabetes tipa 2 i srčana oboljenja. Istraživači sa Univerziteta Sao Paolo iz Brazila analizirali su podatke velikog istraživanja sprovedenog u Evropi i Brazilu. U oba slučaja posmatrano je kakva je veza između navika u ishrani i indikatora promjene težine.

Posmatrane su masti koje se nalaze na stomaku, obim struka i Indeks tjelesne težine. Učestvovalo je 3.528 adolescenata starosti od 12 do 18 godina iz 10 glavnih gradova Evrope i 991 adolescent iz Brazila starosti od 14 do 18 godina. Ispitanici su odgovarali na pitanja vezana za njihovu fizičku aktivnost, navike vezane za spavanje i koliko sati provode ispred televizora i računara. Izjašnjavali su se na skali od 1 do 7 u kojoj mjeri preskaču doručak.

Najzanimljivije otkriće bilo je to da su oni koji su preskakali doručak imali najveći Indeks tjelesne težine. Kod dječaka je obim struka bio veći za 2,61cm u Evropi i 2,13cm u Brazilu nego li kod dječaka koji su doručkovali. Djevojčice koje su preskakale doručak imale su 1,79cm širi struk.

Preskakanje doručka može da vodi do disbalansa u ishrani i drugih nezdravih navika što adolsecenta čini podložnom gojenju, piše Daily mail. Oni zamjenjuju kuvani obrok pripremljen kod kuće za neku nezdravu grickalicu. Ljudi koji doručkuju su mršaviji jer imaju naviku da tokom dana jedu više puta po malo i izbjegavaju nezdrave grickalice. Po broju gojaznih tinejdžera, Amerika se nalazi na prvom mjestu, a iza nje su odmah Novi Zeland, Kanada, Australija, Velika Britanija, Finska, Danska, Austrija, Njemačka i Irska.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )