FOTO: InfoBijeljina

Mjenjač može da se pokvari iz brojnih razloga, od kojih su mnoge posljedica greška vozača. Ako prilikom mijenjanja brzine vozač ne pritisne kvačilo dovoljno, čuće se zvuk koji podsjeća na struganje. To se prvi put, vjerovatno, neće štetno odraziti na ispravnost rada mjenjača.

Međutim, učestalo ponavljanje može da ošteti sinhroni prsten stepena prenosa na kome se trenutna promjena brzine odvija. Kod oštećenja sinhronih prstena, koji služe da izjednače broj obrtaja između dvije osovine da bi se stepen prenosa lakše promijenio, dolazi do gubitka njihove funkcije.

Vozač će ovaj problem osjetiti kao povećanje otpora pri pomjeranju ručice mjenjača, odnosno prilikom ubacivanja u brzinu. Tada može da dođe i do mehaničkog "krckanja" u mjenjaču.

Preporuka je, kod ovakvog kvara, u što kraćem roku otići kod majstora, budući da to može biti uzrok dodatnih sličnih kvarova do kojih može doći prilikom promjene stepena prenosa, kao što se loše podešeno ili kvar kvačila.

Svako oklijevanje može samo dodatno da pogorša problem, odnosno može da dođe do prisustva metalnih strugotina u ulju mjenjača, koje nastaju habanjima pri promjeni stepena prenosa.

Metalni opiljci štete ležajevima mjenjača i zupčanicima, a u najgorem slučaju, moguće je potpuno oštećenje mjenjača i gubitak prenosa. Tada se može dogoditi da, pri velikoj brzini, mjenjač, na primjer, prebaci iz 6. u 2. stepen prenosa. To je veoma štetno i može da izazove veća mehanička oštećenja motora.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )