FOTO: undefined

Svaka žena voli da dobije cvijet, ma koliko nekada ne želi to da prizna.

Florigrafija ili jezik cvijeća presudan je prilikom odabira savršenog cvjetnog buketa za poklon omiljenim i voljenim ženama u našem okruženju. Evo osnovnih smjernica za odabir savršenog cvijeta za poklon. Jedan cvijet, bez obzira na vrstu, poklanja se iz sentimentalnih razloga, 3 ili 5 cvjetova poklanjamo za važnije prilike i specijalne datume. 
 
Karanfil iskazuje požudu, pa se nekada poklanjao mladoj na vjenčanju radi očuvanja sloge u braku. Smatra se da crveni karanfil označava čežnju, roze dugovečnost, ljubičasti hirovitost, prugasti označava kraj veze, bijeli nevinost a žuti razoćarenje.
 
LJiljan je simbol uzvišenosti i čistote i vjeruje se da postoji još od početka ledenog doba. LJiljan je rajski cvijet, simbol beskrajne ljepote, sreće, besmrtnosti i spasa..
LJiljan je oduvijek bio cijenjen cvjet zbog svoje veličine i lepote. U staroj Grčkoj bio je posvećen vrhovnoj boginji Heri, kraljici neba, zaštitnici braka i potomstva. Mit kaže da su ljiljani nastali iz kapljica njenog mlijeka koje su pale na zemlju. Iako ih ima različitih boja, najomiljeniji je bijeli ljiljan.
 
Simbolika ružinih boja
Bijele ruže simbolizuju duhovnu ljubav, čistotu i bezgrešnost, dok narandžaste označavaju žudnju. Ruže boje lavande poručuju da je riječ o ljubavi na prvi pogled. Ružičastim ružama tamnijih nijansi izražava se zahvalnost, dok se svjetlijim nijansama ističe nježnost osobe koja ih prima, kao i divljenje prema toj osobi. Svjetlijim tonovima ruža obično se izražava prijateljstvo.
 
Ruža se smatra simbolom ljubavi, strasti i ljepote. Ruže u crvenim nijansama daruju se u znak ljubavi i simbolizuju strasnu ljubav. Žute ruže su izraz veselja ili zadovoljstva, ali  se za njih vezuju i nevjerstvo i ljubomora.
 
Bijele margarite su poznate i kao Venerin cvijet, koji se najčešće koristi za ljubavne provjere da li vas izabranik voli. One simbolizuju bogatstvo, veselost, odanost, nevinost i optimizam. Bijelim margaritama ističe se istinitost osećanja, nada i prijateljstvo.
 
Jasmin je obično izbor onih kojima je veoma važan porodični život. Da biste se osećali svježe i odmorno možete samo malo udahnuti ili miris cvijeta jasmina ili njegovog eteričnog ulja.
 
Lala je simbol bogatstva, slave, raskoši, ljepote ali i oholosti i uobraženosti. Lala svima popravlja raspoloženje i lale su posebno pogodne za depresivne osobe. Crvene lale poklonite onima kojima ukazujete povjerenje i ljubav, a žute onima kojima se divite.
 
Narcis
Ovaj cvijet je simbol samodopadanja i neuzvraćene ljubavi. Obzirom da ovaj cvijet među prvima nikne iz snježnog pokrivača, simbol je i ponovnog buđenja, rođenja i novog početka.

Orhideja je poseban cvijet. U drevnoj Kini orhideje su se povezivale sa plodnošću i smatralo se da pomažu pri začeću. To je egzotični, prefinjen i estravagantan cvijet, uz koji povezujemo ljubav, romansu, erotiku i želju za intimnošću. Često se poklanja bolesnima kako bi im se poželio što brži oporavak, kao i ambicioznima da bi imali uspjeha u karijeri. Nije pristojno pokloniti samo jednu orhideju, osim ako nije luksuzno upakovana. Orhideja unosi mir i spokoj u dom, a eterično ulje ili parfem na bazi orhideje pokreće kreativnost i pomaže vam da budete uspješniji u životu.
 
Hortenzija se najčešće poklanja radi pomirenja nakon svađe ili nesuglasica. Ona je simbol i bogatstva, obilja i istine.
 
LJubičica simbolizuje prvu ljubav. Ovim nježnim cvijećem se izražavaju iskrenost i privrženost.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )