FOTO: null

Sutra pravac Vlada i Narodna skupština – Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača, poručuje da više nema čekanja.

Već je jun, a četranaest miliona prošlogodišnjih podsticaja još nije isplaćeno. Ni za ovu godinu, poljoprivrednici nisu dobili ni marku. U obećanja Ministra Mirjanića Usorac odavno ne vjeruje, jer, tvrdi, nijedno do sada nije ispunio. Ako ni sutrašnji sastanak ne urodi plodom, poručuje, i poljoprivrednici će na ulice.

“Kakva će to biti dinamika blokade, to će odlučiti ljudi na upravnom odboru i na skupštini. Iako moram reći da se ministar bavio i razbijanjem udruženja, da ne bi mogli protestovati. Ali, mislim, ni to mu nije uspjelo i  veoma brzo će vidjeti ljude na cesti”, rekao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Ministar Mirjanić ne obazire se mnogo na najave protesta. Kaže da poljoprivrednici nemaju šta da brinu. Obećao je isplatu dugovanja. Ipak, o tačnom iznosu i datumu danas – ni riječi.

“Mene ne zanima šta je najavio Usorac. Mene zanima to da ćemo mi već sledeće sedmice jedan dio sredstava isplatiti i pratićemo isplatu prema dinamici sredstava u budžetu”, izjavio je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Nisu zadovoljni ni voćari. Ministar Mirjanić ponovo je obišao voćnjake u Porkozarju i procjenio štetu na 50 miliona. Poručio im je da će im Ministarstvo pomoći. Prijedorčanin Radivoj Vujković nakon sastanka ostao je sumnjičav. Kako, kaže, da računa da će Vlada sanirati štetu od mraza, kad ne ispunjava ni svoje zakonske obaveze.

“Lično ja nisam dobio podsticaje za proizvedeno i predato voće, a ta stavka postoji u budžetu. Kako u budžetu postoji stavka za plate radnicima, tako postoji i stavka za mene kao voćara, za moje podsticaje. Ja sam ta sredstva već odavno bio planirao da uložim  u sredstva za zaštitu. Ja ta sredstva nisam dobio. Tako da sam ogorčen”, rekao je Vujković.

A ogorčeni poljoprivrednici poručuju da će nakon sutrašnjih sastanaka znati kakve tačno mjere će preduzeti. Ministar Mirjanić uvjerava da neće biti potrebe za blokadom puteva, i da će na račune poljoprivrednika u dogledno vrijeme leći sav novac koji im duguju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )