FOTO: null

Iz Gradske toplane u Bijeljini navode da ove godine nemaju pomoć Gradske uprave, te upozoravaju da se, ukoliko ta pomoć izostane, može očekivati poskupljenje grijanja.

Direktor bijeljinske Gradske toplane Radomir Marjanović rekao je Srni da odluku o povećanju cijena usluga Toplane donosi Gradska uprava te da, ako subvencija za remont i završetak projekta proširenja toplovodne mreže izostane, može se očekivati i novi namet građanima. 

"Ove godine, prvi put, budžetom nije predviđena ni jedna KM subvencije za nas. Pomoć grada Bijeljina Gradskoj toplani iz godine u godinu je smanjivana - od 180.000 KM, preko 90.000, i 40.000 KM, da bi u ovoj godini u potpunosti bila anulirana", kaže Marjanović. 

On navodi da se Toplana obratila Administrativnoj službi grada da bi im pomogli u obavljanju redovnog godišnjeg remonta, koji je u toku, jer je bez ovog posla, kao i dijela subvencije za remont, poslovanje Gradske toplane neizvjesno. 

Marjanović ističe da ne bi bilo dobro da se poveća cijena usluga prema krajnjim korisnicima, te da do toga može doći samo kada grad da sugestiju ove vrste. "Ako ne bude ovakve sugestije, onda lokalna zajednica mora pomoći rad Toplane", dodao je Marjanović. 

On je podsjetio da cijena grijanja u bijeljinskoj Gradskoj toplani nije promijenjena od 2010. godine, te da je pomoć od 100.000 KM ovom preduzeću neophodna kako cijena, pred nastupajuću sezonu grijanja, ne bi bila korigovana. 

Navodeći da bi građani teško podnijeli još jedan namet, pored ostalih povećanja cijena, Marjanović ističe da su u međuvremenu poskupjeli svi ulazni troškovi Toplane, počev od uglja, te upozorava da Toplana teško ili gotovo nikako ne može da radi bez pomoći lokalne zajednice. 

"Mi radimo redovan godišnji remont, radovi su u jeku i na taj način se pripremamo za narednu sezonu. Snalazimo se kako znamo i umijemo da bismo ga uradili, bar onoliko koliko je neophodno i bez čega ne smijemo ući u novu sezonu, jer bi to sigurno izazvalo zastoje ili prekide u sezoni grijanja", kaže Marjanović. 

On kaže da postoje obećanja Gradske uprave za pomoć, ali da se još ništa nije preduzelo po u vezi sa tim. 

"Sve što imamo jesu prihodi od korisnika, a na osnovu toga, ne može mnogo da se uradi. Kada bi se proširio broj korisnika, što je projekat za čije finansiranje se ranije obavezao grad, a što je ostavljeno na čekanje, ostvarivala bi se i veća dobit, te subvenciju od Gradske uprave ne bismo čekali", rekao je Marjanović. 

Marjanović navodi da je projekat proširenja mreže, veoma značajan za ovaj grad, započeo, ali da je stavljen na čekanje. 

"Kada bi to uradili, izvršila bi se toplifikacija centra grada i bila stvorena mogućnost da se sve individulane kotlarnice eliminišu i da se ti korisnici priključe na Gradsku toplanu. Tako bi Toplana postala nezavisna od pomoći i subvencije grada i samostalno bi pozitivno poslovala", istakao je Marjanović. 

On je napomenuo da bi na taj način bila smanjena zagađenost vazduha u centru grada. 

Toplana od svojih korisnika trenutno potražuje oko 260.000 KM, zagrijava ukupno 70.000 metara kvadratnih privatnog i poslovnog prostora. Cijena grijanja nije korigovana pet godina i iznosi 2,75 KM po metru kvadratnom, za pravna lica 5,80 KM, a u cijenu je uračunat PDV.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )