FOTO: pixabay / ilustracija

U akciji "Hirijet" pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su na području Tuzle, uhapsili osumnjičenog da je kao vlasnik i direktor firme za međunarodni transport organizovao kriminlanu grupu sa ciljem prevođenja više migranata preko granice BiH u državu Evropske Unije.

"U sklopu operativne akcije na području Tuzle realizovali smo pretrese na dvije lokacije, te su tom prilikom pronađeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka", navode iz SIPA.
 
Kako dodaju uhapšenog terete da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi u vezi sa krivičnim djelom organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata.
 
"Osumnjičeni se tereti da je početkom 2021. godine, kao vlasnik - osnivač i direktor pravnog lica za međunarodni transport u namjeri da za sebe pribavi protivpravnu korist, organizovao grupu za organizovani kriminal sa ciljem prevođenja više migranata preko državne granice Bosne i Hercegovine u državu Evropske Unije, za koje je bio svjestan da ne ispunjavaju uslove za legalan ulazak u Evropsku uniju",  dodaju iz SIPA.
 
On će biti ispitan u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, a o daljem statusu lica odlučiće postupajući tužilac Tužilaštva BiH.
 
Iz SIPA navode da su pretresi izvršeni po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i ostvarena je intenzivna saradnja sa policijskim organima Srbije, Republike Slovenije, EUROPOL-om. Ppodršku je pružio i Policijski centar Jugoistočne Evrope (SELEC).
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )