FOTO: null

Gradski odbor Mladih socijaldemokrata u Bijeljini pozvao je danas mlade ljude da u komunikaciji na društvenim mrežama upotrebljavaju ćirilicu kao osnovno pismo.

Potpredsjednik Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina Milica Lovrić rekla je na konferenciji za novinare da je ćirilica srpski identifikacioni kod i da treba uložiti velike napore da se srpski jezik i pismo očuvaju i odupru u eri latinizacije. 

Lovrićeva je navela da je Gradski odbor SNSD-a zbog toga podržao akciju Mladih socijaldemokrata "Sačuvajmo identitet i kulturu - pišimo ćirilicom", koja već traje u Bijeljini i biće nastavljena narednih mjeseci. 

"Ćirilica je danas ne samo zapostavljena nego i ugrožena i njena upotreba je svedena na minimum", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik bijeljinske organizacije Mladih socijaldemokrata Aleksandar Đurđević. 

On je pozvao mlade da očuvanjem daju doprinos u borbi za očuvanje identiteta i kulture srpskog naroda i učine da Srbi budu prepoznatljivi i u sajber prostoru. 

Đurđević je istakao da je ćirilica integralni dio srpske kulture i identiteta, dragulj u riznici svjetske kulturne baštine i da je potpuno primjerena i novim informacionim tehnologijama. 

Član Predsjedništva Mladih socijaldemokrata Bijeljina Boriša Stevanović istakao je da je ćirilica brend srpskog naroda i podsjetio da su jezik, vjera i pismo tri stuba kulture jednog naroda. 

On je naveo brojne razloge za korišćenje i upotrebu ćirilice, ne samo na društvenim mrežama već i uopšte, počev od estetskih, lingvističkih, preko duhovnih, socioloških, do trgovačkih i turističkih. 

Član Predsjedništva Gradskog odbora Mladih socijaldemokrata Bijeljine Željana Berović najavila je intenzivne internet aktivnost u okviru akcije za očuvanje ćirilice na društvenim mrežama preko ličnih i stranačkih profila. 

Ona je najavila da će u okviru akcije prikupljati i objavljivati tekstove o značaju i ugroženosti ćirilice, a za građane koji ne koriste društvene mreže biće organizovana podjela propagandnog materijala. 

Berovićeva je rekla da će biti organizovano i kulturno-tematsko veče na kojem će govoriti stučnjaci iz ove oblasti i pozvala sve ljude da se uključe u ovu akciju za očuvanje srpskog identita i kulture. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )