FOTO: null

U okviru akcije kodnog naziva „Kurir“, koja ima za cilj sprječavanje krijumčarenja novca iz BiH u Hrvatsku, a odatle u druge zemlje danas je privedeno više osoba, a između ostalog u toku su pretresi na nekoliko lokacija u sjevernom dijelu BiH.

Kazao je ovo za portal „Nezavisnih“ Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, te dodao da je istragom utvrđeno da su kineski državljani koji posluju u BiH i sa njima povezana preduzeća i pravna lica tokom dužeg vremenskog perioda krijumčarili i iznijeli iz BiH najmanje 15 miliona evra.

„Taj novac nije transferisan platnim prometom i bankovnim transakcijama, već je fizički krijumčaren iz BiH, na područje Hrvatske, a odatle u inostranstvo, čime je počinjeno krivično djelo pranja novca u vezi sa krivičnim djelom poreske utaje ili prevare“, napomenuo je Grubešić i objasnio da će privedena lica biti operativno tretirana od Sipe i UIO BiH, te Tužilaštva BiH, nakon čega će biti donesena odluka o daljim aktivnostima", n

Prema njegovim riječima, ovu akciju po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH sproveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

„Istraga, koja se vodi tokom dužeg vremenskog perioda, rađena je u saradnji sa istražiocima USKOK-a iz Hrvatske, a pod istragom u BiH je najmanje deset fizičkih i pravnih lica, od čega su dio državljani BiH, a dio državljani Kine, te sa njima povezana preduzeća i pravne osobe.

Ovo je prva veća akcija u borbi protiv ove vrste nezakonitosti u BiH, a kako Grubešić napominje Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim agencijama nastaviće borbu protiv ovog oblika nezakonitosti i nanošenja štete budžetu i platnom sistemu BiH.

U okviru istrage istražioci i tužioci Tužilaštva BiH održali su sastanke sa kolegama iz USKOK-a, gdje su detaljno planirane aktivnosti akcije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )