FOTO: null

U okviru međunarodne akcije “Kruna” policijski službenici MUP-a Republike Srpske uhapsili su osam lica osumnjičenih za neovlašćeno prodavanje ličnih dokumenata državljana BiH pripadnicima kriminalnih grupa iz regiona koji se dovode u vezu sa najtežim kriv

Među uhapšenima u BiH je i jedna policijska službenica. Pretreseno je više lokacija na području Republike Srpske, FBiH, Hrvatske i Slovenije. 

Izuzeto je oružje, veći broj falsifikovanih dokumenata, mobilni telefoni i sim kartice, računarska i foto oprema. Riječ je o višemjesečnoj istrazi koju sprovodi Јedinica za organizovani kriminalitet MUP-a u saradnji sa Tužilaštvom BiH.

- Ustanovljeno je da su određena lica iz BiH obezbijedila biometrijsku putnu ispravu, originalnu, i ličnu kartu BiH za kriminogena lica, s tim da su ukrali identitet lica koja su napustila našu zemlju, odselili se u zemlje trećeg svijeta, Australiju i Kanadu. Zloupotrebom položaja dali su validne dokumente BiH kriminalcima iz regiona - rekla je Mirna Miljanović, šef Odjeljenja za odnose s javnošću MUP Srpske.

Među uhapšenima je policijska službenica, osumnjičena da je pomagala u izradi i dobijanju spornih dokumenata. Osumnjičeni su za sticanje imovinske koristi od više desetina hiljada maraka, a bh. građani, čiji je identitet zloupotrijebljen, su oštećeni.

- Osumnjičeni su lične podatke sadržane u ličnim kartama i putovnicama, kao i javnim ispravama i drugim evidencijama prodavali njima poznatim inostranim državljanima, za potrebe izrade krivotvorenih dokumenata sa stvarnim podacima, a koje su koristili pripadnici kriminalnih skupina i klanova iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Bugarske, a koji se dovode u vezu sa izvršenjem najtežih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala - rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Pretresi i hapšenja na području Hrvatske i Slovenije koordinisani su sa hrvatskim USKOKOM i Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal Slovenije. Akcija "Kruna" najsloženija je akcija koja obuhvata krivična djela organizovanog i sajber kriminala u BiH i regionu, rečeno je u Tužilaštvu BiH. 


U akciji "Kruna" nisu pretresene prostorije IDDEEA-e

U pojedinim medijima objavljena je informacija da su u današnjoj akciji "Kruna", koju su proveli policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske po nalogu Tužilaštva BiH, pretresene i prostorije Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

U cilju objektivnog i pravovremenog informisanja obavještavamo javnost da nijedna od organizacionih jedinica IDDEEA-e nije bila predmet policijskih pretresa u okviru današnje akcije "Kruna".

IDDEEA ima šest organizacionih jedinica, sjedište i Centar za skladištenje, personalizaciju i transport ličnih dokumenata u Banjaluci te regionalne centre u Sarajevu, Bijeljini, Mostaru i Bihaću.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )