FOTO: srpskainfo.com

Konkurs za smještaj đaka i studenata u Đačkom domu u Bijeljini raspisan je i traje do kraja jula.

Iako u Bijeljini na javnim i privatnim univerzitetima i fakultetima studira više od 5.000 studenata, od kojih mnogi dolaze iz drugih gradova, još nema ni inicijative da se izgradi studentski dom.

O potrebi gradnje, saglasni su studenti i akademska zajednica, ali za sada nema čak ni obećanja da bi dom mogao biti izgrađen.

Studenti iz drugih gradova, koji studiraju u Bijeljini, uglavnom za smještaj iznajmljuju manje stanove ili sobe u privatnim kućama, koje mjesečno plaćaju od 150 do 200 KM, što uz komunalne račune i troškove za ishranu često dostiže iznos prosječne plate.

Rado bi se, kažu mnogi, opredjelili za jeftiniji smještaj i hranu u studentskom domu kada bi bio ponuđen.
Studentkinja treće godine Pedagoškog fakulteta iz Trebinja Vedrana Buha od početka studiranja živi sa drugaricom kao podstanar.

– Kada bismo mogle da dobijemo sobu u studentskom domu, to bi nam značajno uštedilo troškove. Oni koji su smješteni tamo imaju i tu prednost da im starije kolege pomažu u učenju, daju skripte i dragocjene savjete – kaže studentica.

U bijeljinskom Domu učenika, koji je izgrađen 1957. godine i koji radi više od pola vijeka, kapaciteti su veoma ograničeni. Dom učenika, ima 193 kreveta, a konkurs se prvo raspisuje za srednjoškolce, pa studentima šta ostane.

Sekretar Doma učenika u Bijeljini Ilija Ilić kaže da je interesovanje za smještaj u ovu ustanovu veliko.

– Srednjoškolci u Bijeljinu dolaze iz Ugljevika, Lopara, Brčkog, Zvornika, Milića, Srebrenice, Vlasenice, Han Pijeska, pa čak i iz Hercegovine. Korisnici u zadovoljni sa smještajem u Đačkom domu. Obezbijeđeni su im svi neophodni uslovi za učenje, internet, tri obroka dnevno, usluge vešeraja jednom ili dva puta sedmično. Dostupni su im i sportski tereni – kaže Ilić.

Pojašnjava da se na konkurs mogu prijaviti svi učenici srednjih škola koji ispunjavaju uslove. Za slobodna mjesta koja preostanu mogu se prijaviti studenti, a prednost imaju oni koji su na budžetu.

– Učenici Dom plaćaju 75 KM mjesečno, a studenti 90 KM. Ostatak troškova finansira resorno ministarstvo i Vlada RS. Samofinansirajući studenti plaćaju punu cijenu od 180 KM mjesečno za smještaj i hranu -naglasio je Ilić.

Međutim, dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dalibor Stević kaže da studentski standard podrazumjeva adekvatan učionički prostor, ali i adekvatan smještaj, koji u Bijeljini nije riješen.

– Kapacitet postojećeg Đačkog doma nije dovoljan. Često nam se obraćaju roditelji iz drugih sredina, koji se raspituju za mogućnosti smještaja u dom, jer je to jefitinije, sigurnije i bezbrižnije rješenje za te mlade ljude. Život u domu pruža kulturne, sportske, zabavne i druge vidove okupljanja. Zato smatramo da je Bijeljini potreban studentski dom – kaže Stević.

Kasarna da se preuredi

Lokalna vlast ranije je pokretala inicijativu da se dio objekata kasarne „Vojvoda Stepa Stepanović” u Bijeljini preuredi za potrebe studentskog doma, ali niko od nadležnih u gradskoj upravi nije odgovorio na pitanje o mogućnostima obezbjeđenja, bilo gradnje bilo adaptacije objekata za studentski dom.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS rečeno je da nisu dobili zvaničnu incijativu za osnivanje studentskog centra u Bijeljini. Prema nezvaničnim procjenama domski smještaj bi trebalo obezbijediti za oko 1.000 srednjoškolaca i studenata.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )