FOTO: null

Zavod za statistiku Republike Srpske upozorio je danas da će Agencija za statistiku BiH snositi odgovornost što rezultati popisa stanovništva u BiH neće biti tačni i upotrebljivi, jer nisu plod stručnog, temeljnog i opreznog rada.

Iz Zavoda je Srni rečeno da je predsjedavajući Međunarodne monitoring grupe /IMO/ Piter Everers, dan uoči najavljene objave rezultata popisa, u pismu statističkim agencijama u BiH ukazao na oprez u prvoj fazi predstavljanja rezultata zbog potrebe da se izvrši validacija podataka i osigura neophodan nivo kvaliteta popisnih rezultata. 

Ovo pismo potvrda je opravdane zabrinutosti Zavoda za statistiku Srpske, koji je juče upozorio Agenciju za statistiku BiH i Everersa da posljednjih dana u Centralnom obradnom mjestu za obradu podataka u Istočnom Sarajevu u okviru obrade podataka nije rađena interna validacija za manji dio podataka, kao ni eksterna validacija - postupak utvrđivanja valjanosti za veći dio podataka, rečeno je Srni u Zavodu. 

"To nije u skladu sa članom 36. Zakona o popisu, ali i preporukama IMO", naveli su u Republičkom zavodu za statistiku. 

Iz Zavoda naglašavaju da zbog toga rezultati popisa, čije je objavljivanje najavila za danas Agencija za statistiku BiH, nikako ne mogu da budu relevantni niti validni, a kao takvi ne mogu da budu ni međunarodno uporedivi. 

Ti rezultati nisu tačni, kažu u Zavodu, zbog silnih zakonskih, proceduralnih, materijalnih i drugih propusta na šta je Republički zavod konstantno upozoravao. 

"S obzirom da je sam Everers obavijestio da će IMO ocijeniti kvalitet popisa nakon detaljne ocjene obrade i diseminacije koja bi trebala da se izvrši u septembru ili oktobru ove godine, prema navodima iz jučerašnjeg pisma odgovornost za primjenu preporuka IMO tima potpuno je na Agenciji za statistiku BiH", kažu u Republičkom zavodu za statistiku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )