FOTO: null

Nova kubanska cimavaks vakcina za lječenje karcinoma pluća, mogla bi biti dostupna i pacijentima u RS, objavili su tamošnji mediji, a napomenuto je da ukoliko se pokaže kao adekvatan lijek u Srbiji, iz Univerzitetskog kliničkog centra RS će uputiti inicij

Ali, kako nam je potvrđeno iz Agencije za lijekove i  medicinska sredstva BiH da bi se neki lijek našao na tržištu BiH neophodno je da bude registrovan, odnosno da ima dozvolu za promet izdatu od ove Agencije.

Proces registracije, odnosno davanja dozvole za stavljanje u promet počinje podnošenjem zahtjeva za registraciju davanje dozvole za stavljanje u promet u BiH. Zahtjev podnosi proizvođač, odnosno njegov zastupnik sa sjedišetem u BiH, ukoliko se radi o inostranom prizvođaču – kaže Nataša Grubiša, direktorica Agencije za lijekove.

Ona je dodala da za sad nisu dobili zahtjev od proizvođača, odnosno njegovog zastupnika za registraciju kubanske vakcine protiv raka pluća u Bosni i Hercegovini.

- Ukoliko lijek nije registrovan, a potreban je za liječenje određenog pacijenta ili grupe pacijenata, može se uvesti putem interventnog uvoza. Interventi uvoz, uvoz lijeka koji nema dozvolu za stavljanje u promet odobravaju entiteska ministarstva nadležna za poslove zdravlja – dodala je Grubiša.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )