FOTO: null

Agencija za antidoping kontrolu BiH (ADA) suspendovala je boksera Radnika iz Bijeljine Đorđa Tomića (20) zbog korišćenja nedozvoljene supstance metilendioksi metamfetamin (MDMA), u javnosti poznatije kao ekstazi, saopštila je Agencija za antidoping kontro

Tomić je bio pozitivan 14. novembra u Sarajevu na takmičenju u okviru četvrtog kola Premijer lige BiH, a obaviješten je od strane Agencije pismenim putem, kao i o pravu na analizu "B" uzorka, prenosi Glas Srpske  .

- Pošto se u predviđenom roku nije izjasnio o pravu na analizu drugog uzorka, Bokserski savez BiH donio je odluku o privremenoj suspenziji sa domaćih i međunarodnih takmičenja do okončanja postupka. Navedena supstanca nalazi se na listi zabranjenih sredstava Svjetske antidoping agencije (WADA) i pripada grupi specifičnih stimulansa - navodi se u saopštenju ADA.

Trener perspektivnog boksera i direktor BS BiH Milenko Tomić potvrdio je da je Đorđe priznao korišćenje ekstazija, ali da su druge okolnosti, a ne sportski motiv uticale na njega da napravi grešku.

- Sredstva koja su pronađena u krvi ne služe za poboljšanje sportskih rezultata, naprotiv, mnogo su štetna. Svjestan je šta je učinio, kaje se i nastojaće da ispravi grešku. Kada je uzeo nedozvoljenu supstancu, bio je u teškom stanju jer mu je neposredno prije toga umro otac. Mislim da je olakšavajuća okolnost to što doping nije uzeo na dan takmičenja nego ranije - rekao je Tomić.

Ipak, malo je vjerovatno da će bokser dobiti suspenziju na manje od dvije godine, što znači da gotovo sigurno neće imati pravo da u aprilu nastupi na kvalifikacionom takmičenju za Olimpijske igre u Riju.

- On je šampion BiH u kategoriji do 75 kilograma i jedan od tri najperspektivnija boksera u BiH. Nadam se da će ljudi koji odlučuju o kazni imati razumijevanja, jer je i period od dvije, a kamoli četiri godine, kolika je maksimalna kazna, izuzetno dug u njegovim godinama - rekao je Tomić.


Dopingovani u BiH

Prije Đorđa Tomića, još nekoliko sportista iz BiH prošlih godina bilo je suspendovano zbog dopinga. To su: Samed Osmanović (kik-boks - boldenon), Nedim Fišić (dizanje tegova - metandienon), Edin Muslić (karate - marihuana), Admir Ahmetašević (rukomet - amfetamin), Čaba Nađ (dizanje tegova - metandienon), Olivera Jurić (dizanje tegova - anabolički steroid), Elmedin Kikanović (košarka - metil-heksanamin), Stevo Zolak (boks - odbio doping kontrolu), Stefan Đukin (kajak - marihuana), Džordan Rajli (košarka - amfetamin).

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )