FOTO: InfoBijeljina

Afera u bh. košarci. Igokea, Sparsi i Borac iz Banjaluke mogli bi u niži rang takmičenja. Komesar Prvenstva Bosne i Hercegovine za košarkaše donio je odluku da se ovi klubovi zbog odbijanja igranja Final Foura izbace u niži rang takmičenja. Te da se kazne sa po 3.000 KM. Negodovanja sva tri kluba, koja imaju rok žalbe u naredna četiri dana. Nakon toga sve ide na takmičarsku komisiju, a konačnu riječ o tome donijeće Upravni odbor KS BiH.

Poražavajuća situacija koja baca mrlju na rad Košarkaškog saveza u protekle dvije godine, poruka je generalnog sekretara Amera Čolana. A nakon što je savez donio odluku da isključi iz prvenstva Igokeu, Borac i Spars. Zbog toga što su odbili igrati završnicu Košarkaškog prvenstva BiH. Takođe ukoliko se potvrdi ova odluka, sva tri kluba moraće platiti i kazne od po 3.000 maraka.
 
“Jednom ovakvim stvarima se treba stati u kraj i reći ne. Da prvenstvo BiH treba da bude prioritet za sve klubove, a nakon toga ostala regionalna takmičenja, u skladu sa svim odlukama Upravnog odbora. Te mogućnosti klubova da usklade ta takmičenja”, kaže Čolan.
 
Afera u bh. košarci

Sparsi poručuju da je sve ovo cirkus i da neće platiti nijednu kaznu Savezu. Te da čekaju odluke komisije i UO, a ako bude trebalo i suda. Ključni problem za njih jesu pravila takmičenja koja su se konstantno mijenjala tokom sezone.
 
“Spars sigurno nije režiser toga, jer je sve igrao što mu je nametnuto. Napravili su takav masakr nad ekipom, da je ovo sigurno jedan od najvećih košarkaških genocida u istoriji sporta. (Ima li političke pozadine ovdje?) Vjerovatno da ima svega. Ali Spars nije dio ni političke pozadine ni bilo koga. Spars u svemu ovom je najveća kolateralna šteta”, tvrdi Nihad Selimović predsjednik OKK Spars.
 
Klub iz Laktaša proziva generalnog sekretara Čolana. Traže njegovu ostavku i žele promjene. Tvrde da savez nema valjanu registraciju i traže da Košarkaški savez Republike Srpske ima 50% učešća i odlučivanja u dražavnom savezu.
 
“Godinama se borimo sa odsustvom smisla i osjećaja za takmičenja, klubove, igrače od strane čelnih ljudi Saveza. Sjetimo se da Igokea jedne sezone nije igrala takmičenje, pa smo prošle godine do posljednjeg uslovljavani da igramo tri takmičenja, što je nečuveno u sportskom svijetu! Sve je to zasluga Amera Čolana, koji treba da je servis klubovima, a on je čovjek koji ruši sve. Zato će morati da ode sa funkcije koju sada obavlja”, poručuju iz KK Igokea.
 
Najtiši bili su u Borcu, kažu da je sve bilten komesara koji je sastavljen nakon Final Foura i da čekaju odluka UO. Sportski novinar Nedim Salaharević mišljenja je da prvenstvo treba poništiti. Ali isto tako nacionalna liga mora biti prioritet, te se glavna košarkaška ustanova mora više poštovati.
 
“Politike sigurno ima u nekim klubovima. Gdje se kroz ovo želi poslati jedna poruka. Evo naprimjer izjava trenera Igokee bila je potpuno nepotrebna. Gdje kaže da poštuje entitet, a ne poštuje državu. To nije sportska izjava”, ističe Salaharević.
 
Ono što dalje slijedi jeste da će se tri kluba žaliti u narednom periodu, a rok za to imaju do ponedjeljka u 12 sati. Nakon toga, o svemu će odlučivati takmičarska komisija Košarkaškog saveza, a konačnu i posljednju riječ o tome da li će Igokea, Spars i Borac igrati u najelitnijem Košarkaškom prvenstvu BiH, daće Upravni odbor koji bi trebao zasjedati nakon takmičarske komisije u roku najviše od pet dana”))
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )