FOTO: InfoBijeljina

Sa dolaskom zime, u Bijeljini se ponovo aktuelizuje problem aerozagadjenja, koje je znatno pojačano u zimskim mjesecima. O ovom problemu u našem gradu skoro da se i ne govori, a riješenja koja bi mogla da pomognu smanjenju zagadjenosti, nema ni na vidiku.

Sa prvim hladnijim danima, kada počne da radi gradska toplana, veliki broj kotlovnica u stambenim zgradama i naravno ogroman broj privatnih ložišta, sa veoma lošim gorivima, kakav je ugalj sa visokim sadržajem sumpora, ili različite vrste otpada, zagađenost se drastično povećava.

Zakonom o zaštiti vazduha  nije predviđeno da se kontrolišu domaćinstva, kao i etažni vlasnici stambeno-poslovnih zgrada, tako da za njih ne važe ni kaznene odredbe. U Bijeljini se zagađenost mjeri tek u poslednjih desetak godina na dvije lokacije, u centru grada i kod gradske toplane. Najveća  koncentracija zagađenosti je u prvim večernjim satima, od 17 do 22 časa, kao i ujutru od 5 do 8 sati, rekla je Suada Popović, saradnik za ekologiju Gradska uprave Bijeljina.

Aerozagađenje predstavlje problem svim građanima a naročito astmatičarima i hroničnim bolesnicima kojima otežano disanje ugrođava zdravlje.
Prozori se ne mogu otvoriti od dima i neprijatnih mirisa. Nadležni treba da kontrolišu šta se loži, da to bude u skladu sa ekološkim standardima. Ovaj problem ne treba ignorisati jer udišemo takav vazduh skoro pola godine, rekao je Miloram Milinković, koji živi u blizini gradske toplane.

Ako se pitaju ljekari onda je njihova preporuke da se u navedenom periodu, kada je zagađenje najizraženije, ne boravi na otvorenom i da se zatvaraju prozori na stanovima i kućama.

Pored kotlovnca veliki zagađivači vazduha su i automobili kojih je  na području grada registrovano preko 50.000,  kao  i 5.000 traktora. Veoma mali broj je i biciklističkih staza koje bi smanjile upotrebu automobila, a inicijativa ekologa da se makar centar grada zatvori za saobraćaj, za sada nije urodila plodom.
Bijeljina je ove godine prvi put učestvovala u evropskoj sedmici mobilnosti i svjetskog dana bez automobila. Lokalna zajednica je krenula u akciju izrade strateškog plana urbane mobilnosti, tako da se nadam da se polako stvaraju uslovi za to i da ćemo uskoro dobiti grad po mjeri čovjeka, rekla je Snežana Jagodić-Vujić, predstavnik nevladine organizacije “Ekoput” .

Na području Bijeljine do sada nije urađena niti jedna ozbiljna studija koja bi ponudila riješenje. Jedno od riješenja ovog problema je prelazak na alternativni način grijanja, geotermalna voda i gas, no, za sada je to daleko. Do tada zagađenje vazduha ostaje veliki faktor rizika po zdravlje Bijeljinaca.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )