FOTO: InfoBijeljina

Advokatska kancelarija Ristić saopštila je da im se proteklog mjeseca obratio veliki broj klijenata koji su od Grada Bijeljina dobili opomenu pred tužbu radi plaćanja komunalne naknade, iako je u najvećem broju slučajeva došlo do zastare, što znači da se ta potraživanja ne mogu naplatiti.

Iz ova advokatske kancelarije ističu da Grad Bijeljina u ovim predmetima nije podizao u opomenama najavljene tužbe, ali je u nekolicini slučajeva pokrenuo postupke izvršenja i to na osnovu svojih rješenja iz 2011. i 2013. godine.

Kako se navodi, uz prijedloge za izvršenje Grad je priložio i opomene pred tužbe iz 2021, 2017. i 2016. godine.

Advokatska kancelarija Ristić savjetovala je svojim klijentima da podnesu prigovore zastare u izvršnim postupcima, jer je zakon vrlo jasan po ovom pravnom pitanju, što su i pojasnili.

"Član 373. stav 1. Zakona o obligacionim odnosima Republike Srpske propisuje da samo pravo iz koga proističu povremena potraživanja zastarijeva za pet godina, računajući od dospjelosti najstarijeg neispunjenog potraživanja poslije kojeg dužnik nije vršio davanja. Dalje je stavom 2. istog člana određeno da kada zastari pravo iz koga proističu povremena potraživanja, povjerilac gubi pravo ne samo da zahtijeva buduća povremena davanja, nego i povremena davanja koja su dospjela prije ove zastarjelosti", naveli su za InfoBijeljina iz ove advokatske kancelarije.

Dakle, kako dodaju, svi oni građani Bijeljine kojima je Grad odredio obavezu plaćanja komunalne naknade 2013. godine, a koji nikada nisu platili ni za jedan mjesec određene obaveze (ili to barem nisu uradili u posljednjih pet godina), imaju pravo da podnesu sudu prigovor zastare samog prava.

Pojašnjavaju da je Grad Bijeljina izgubio pravo da prinudno naplati komunalnu naknadu i za period koji je prethodio i za period koji dolazi.

"Važno je napomenuti da se zastara potraživanja ne može prekinuti slanjem opomene, te da je zastaru moguće prekinuti samo putem suda, jer u skladu sa članom 391. Zakona o obligacionim odnosima, propisano je da za prekid zastarijevanja nije dovoljno da povjerilac pozove dužnika pismeno ili usmeno da obavezu ispuni. Dakle, Grad Bijeljina je u najvećem broju slučajeva izgubio pravo da naplati potraživanja za komunalnu naknadu", ističu za InfoBijeljina iz Advokatske kancelarije Ristić.

Građanima savjetuju da moraju, u prigovoru na rješenje o izvršenju, isticati da je nastupila zastarjelost potraživanja ili samog prava, jer na zastarjelost ne pazi sud po službenoj dužnosti, već je neophodno to da se dužnik izričito na nju pozove.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 3 )