FOTO: InfoBijeljina

Advokat Goran Vasilić iz Bijeljine koji je 11. januara 2023. godine podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti dvije odluke Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, u ime Nebojše Vukanovića i Đorđa Vučinića, izjavio je za portal InfoBijeljina da je odluka Ustavnog suda RS da ospori Odluku o tarifnim stavovima za javno snabdjevanje električnom energijom veoma značajna za privredu Srpske, jer je realni sektor, koji se zasniva na ozbiljnoj potrošnji električne energije, najviše bio diskriminisan.

- Odlukama Regulatorne komisije za energetiku RS, onaj ko troši više električne energije, bio je u nepovoljnijem položaju u odnosu na grupe koje troše manje električne energije, čime je bilo povrijeđeno ustavno načelo zabrane diskriminacije. Odluka o tarifnim stavovima je dovela do povećanja cijena u proizvodnom sektoru od početka 2023. godine do danas, a to su najviše osjetili krajnji korisnici, odnosno kupci – naglasio je Vasilić.
 
On je naveo jednostavan primjer u sektoru pekarstva, gdje je cijena električne energije neminovno uslovila povećanje cijena pekarskih proizvoda.
 
- Uzmite recimo bilo koju pekaru koja mjesečno plaća više od 1.500 KM struje. Uvođenjem tarifnih stavova oni su osjetili značajno poskupljenje, a obični građani u svojim domovima nisu primijetili velike promjene. Međutim, kada su došli da kupe hljeb i peciva, osjetili su promjene u svom budžetu. I to se desilo ne samo u ovoj oblasti, nego u cijelom realnom sektoru – upozorio je Vasilić. 
 
On je pojasnio da je inicijativa za ocjenu ustavnosti i zakonitosti podnijeta u vezi sa dvije odluke Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske od 15. decembra 2022. – jedna odluka se tiče distributivnog sistema za korisnike, a druga javnog snabdjevanja električnom energijom.
 
- Juče je objavljeno da je Ustavni sud RS dao saopštenje u vezi sa osporavanjem Odluke o tarifnim stavovima, ali mi još nismo dobili odluku. Sud je utvrdio da tačka 4. prve odluke nije u saglasnosti sa Ustavom RS, kao ni da tačke 2. i 4. druge odluke nisu u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom o električnoj energiji – potvrdio je Vasilić za InfoBijeljinu.
 
Po svemu sudeći, odluka Ustavnog suda RS izazvaće ogroman efekat u privrednom sektoru Srpske, ali postavlja se pitanje šta će biti sa sredstvima koja je Elektroprivreda Republike Srpske prikupila na osnovu odluka o tarifnim stavovima? Moguće je da će veliki broj privrednika pokrenuti tužbe, ali nije jasno na koji način bi im novac bio vraćen.
 
Za građane, osnovno pitanje će vjerovatno biti da li će ova odluka Ustavnog suda uticati na pojeftinjenje određenih proizvoda ili će privrednici i trgovci zadržati postojeće cijene. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 5 )