FOTO: null

Dogovoreno je da se regionalni savezi pozovu na sastanak, na kojem bi zajednički pokušali da prevaziđu kritičnu situaciju nastalu sukobom Evrolige i FIBA

NEMA gašenja ABA lige! Poruka koju su predstavnici 12 klubova vlasnika jednoglasno poslali sa skupštinskog zasedanja u Beogradu, bez obzira na pretnje nacionalnih saveza suspenzijama i najavu da se FIBA sprema da ukine priznanje regionalnog takmičenja. Takođe jednoglasno, potvrđena je podrška potpisanom ugovoru sa Evroligom o nastupu u njenim takmičenjima.

- Dogovor je nastao na osnovu pregleda dokumentacije, po kojoj se vidi da nismo prekršili nijednu odredbu osnivačkih akata ABA lige - rekao je na zajedničkoj konferenciji za medije predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović, ujedno i potpredsednik regionalne lige. - Osim saopštenja i povremenih priča, nemamo nijedan zvaničan dopis i odluku ni nacionalnih saveza ni FIBA. ABA liga u tom smislu nastavlja dalje...

Dogovoreno je da se regionalni savezi pozovu na sastanak, na kojem bi zajednički pokušali da prevaziđu kritičnu situaciju nastalu sukobom Evrolige i FIBA. 

- Hoćemo da sa savezima razjasnimo situaciju - dodaje Čović. - Ne mislimo da smo u bilo čemu pogrešili, niti mislimo da su savezi pogrešili. U nezahvalnoj su situaciji, pritisnuti. Ako se ne dogovorimo, postoje adekvatne institucije koje se zovu sudovi, jer se ovde ne radi o lego kockicama već o ozbiljnom biznisu.

Iako klubovi nisu želeli da otkrivaju poteze u slučaju da savezi reaguju izricanjem suspenzija, upravo su sudovi sledeća instanca za "razgovor". Nezvanično se saznaje da su spremni za podnošenje tužbi protiv matičnih federacija, ukoliko one pod pritiskom FIBA pribegnu izbacivanju klubova iz nacionalnih šampionata.

- Imamo pripremljene mere za varijante A i B, a verovatno postoji i C - kaže Čović. - Uz puno razumevanje saveza i njihove pozicije pri ovom cunami udaru FIBA, nadamo se da će smoći snage i hrabrosti. Jasno je da su reprezentativna takmičenja elementi ucene FIBA, a nije dobro kada igru igrate samo štapom. Ima dovoljno vremena, moramo da sačekamo i odgovor Evrolige na ponudu FIBA o tri nivoa klupskih takmičenja. Ne treba žuriti. ima prostora do kraja juna za mnogo različitih razmišljanja i dogovora u interesu košarke u regionu i Evropi.

Takođe nezvanično, može se čuti da bi suspenzije klubova dovele do formiranja takmičenja zatvorenog tipa, moguće i sa 16 učesnika (12 osnivača među kojima su svi klubovi iz prošle sezone osim Sutjeske i Tajfuna, i još četiri na osnovu specijalne pozivnice).

- Po propozicijama nove ABA lige, koju su podržali savezi, u sezoni 2016/2017. broj učesnika smanjuje se na 12. Nema odluke koja menja te propozicije - saopštio je Čović.

Prvi čovek Budućnosti i predsednik ABA lige Dragan Bokan, rekao je da su već preduzete određene sudske mere.

- Doneli smo odluku da menadžment ABA lige potpiše saglasnost vezano za mere koje treba preduzeti na sudu u Minhenu. To su učinili i VTB, ACB, četiri najveća kluba u Evroligi - Real, Fenerbahče, Makabi i Olimpijakos. Očekujemo da se donese mera kojom bi se obezbedio prostor do razrešenja spora, da se ukinu sankcije i klubovima i savezima.

TERMINI

PREDSEDNIK ABA lige Dragan Bokan rekao je da nije bilo reči o promeni termina odigravanja takmičenja naredne sezone:

- Ostajeisto kao prošle sezone. Ništa se ne menja, dakle ni kalendar takmičenja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )