FOTO: pixabay

Kome je i kada dodijeljen prvi Oskar? Ko je vlasnik najviše Oskara, ali i ko su filmovi nominovani za ovu godinu?

Za godišnju filmsku nagradu koju dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke izuzetnim dostignućima u filmskoj industriji.
 
1. Akademiju filmskih umjetnosti i nauka osnovao je šef studija Metro-Goldvin-Majer (Metro-Goldwyn-Mayer), Luis B. Majer.
 
2. Prva ceremonija dodjele nagrada Američke filmske akademije održana je 16. maja 1929, na privatnom branču u Hotelu Ruzvelt u Holivudu u čast izvanrednih filmskih dostignuća u sezoni filma u periodu od 1927-1928, a u publici je bilo 26 ljudi.
 
3. Domaćini prve ceremonije dodjele nagrada bili su glumac Daglas Ferbenks i reditelj Vilijam de Mil.
 
4. Pozlaćena statueta napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 34 cm i teška 3.85 kg prikazuje viteza napravljenog u Art deko stilu, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.
 
5. Ne zna se kako je Oskar dobio ime. Postoji nekoliko priča. Jedna kaže da je ime je smislila bibliotekarka Akademije, Margaret Herik, koja je statutu, kada ju je ugledala, uporedila sa njenim ujka Oskarom.
 
U drugoj verziji, Oskar je dobio ime po prvom mužu Beti Dejvis, Harmonu Oskaru Nelsonu, a prema trećoj verziji je Elenor Lilberg, izvršna sekretarka Luisa B. Majera, rekla da statua liči na kralja Oskara. 
 
6. Prvi dobitnik Oskara bio je glumac Emil Janings, za ulogu u filmovima "Poslednja zapovjest" (The Last Command) i "Put svega živog" (The Way of All Flesh).
 
7. Prema zvaničnim pravilima nagrada Akademije, film mora biti prikazan u toku prethodne kalendarske godine, od 1. januara u ponoć, do kraja 31. decembra, u regionu Los Anđeles, Kalifornija, da bi mogao da se kvalifikuje (osim Najboljeg inostranog filma).
 
8. Šampionka po broju dobijenih Oskara za glumu je Ketrin Hepbern. Ona je prestižnu statuu dobila čak četiri puta za glavne uloge u filmovima Ladolež (1933), Pogodi ko dolazi na večeru (1967), Zima jednog lava (1968) i Na Zlatnom jezeru (1981). Za petama su joj Džek Nikolson i Meril Strip sa po tri dobijena oskara.
 
9. Najnominovaniji filmovi svih vremena su imali po 14 nominacija. Prvi je crno-bijeli film "Sve o Evi" iz 1950. i pedeset godina kasnije, "Titanik".
 
10. Nominovani za najbolji film u 2020. godini:
 
- Otac
 
- Judas and the Black Messiah
 
- Mank
 
- Minari
 
- Zemlja nomada
 
- Žena koja obećava (Promising Young Woman)
 
- Sound of Metal
 
- Suđenje čikaškoj sedmorki
 
U kategoriji najboljeg glumca nominovani su Riz Ahmed, Čedvik Bouzman, Entoni Hopkins, Geri Oldman i Stiven Jeun.
 
Za najblju žensku ulogu nominovane su Vajola Dejvis, Endra Dej, Vanesa Kirbi, Frensis Mekdormand i Keri Maligen.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )