FOTO: null

Predstavljamo vam 9 manje poznatih činjenica o jednom od najbrilijantnijih umova modernog doba.

Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, današnjoj Republici Hrvatskoj. Bio je pronalazač, inženjer i fizičar, a slavu je stekao otkrićem naizmenične struje kojom je započela industrijska revolucija.

Jedan od najvećih naučnika je umro 1943. godine u hotelskoj sobi na 33. spratu Njujorker hotela u Njujorku, a njegovi izumi se i dan-danas istražuju. 

Tesla je bio veliki ljubitelj prirode

Naime, Tesla je bio jako zabrinut zbog toga što ljudi velikom brzinom troše resurse i zalagao se za obnovljive vidove energije. Radio je na otkrivanju metoda za korišćenje energije iz zemlje i vazduha, čime bi se smanjila potrošnja fosilnih goriva. 

Gromovi na dan rođenja

Tesla je rođen dok su napolju besneli olujni gromovi. Babica koja je pomagala majci Georgini da se porodi bila je ubeđena da je to znak da će genije biti dete tame, međutim Teslina majka je rekla da će njeno dete biti dete svetlosti.

Veliki humanista

Naučnik je bio i veliki humanista koji je radio na poboljšanju kvaliteta samog ljudskog života, premda ne mareći za sopstveno blagostanje, umire u velikom siromaštvu.

Bežični internet 1901. godine

Dok je radio na projektovanju transatlantskih radio talasa, Tesla je osmislio sistem prikupljanja podataka, kodiranja i emitovanja tih podataka na uređaje, današnje smartfonove i tablete. 

Kompjuterska memorija

Tesla je mogao da zapamti čitave knjige, slike i zvukove sa velikom preciznošću posle samo nekoliko minuta. Kao mali koristio je svoju bujnu maštu kako bi sam sebe tešio nakon burnih i živopisnih noćnih mora.

Poverljiva dokumenta

Američka vlada je posle Tesline smrti zaplenila i podvela pod poverljivo gotovo sva njegova dokumenta. Kasnije je većinu vratila Teslinoj familiji, neka dokumenta je poklonila Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, dok su neka dokumenta još uvek u vlasništvu vlade.

Insomnija i još ponešto

Tesla je tvrdio da mu je potrebno samo dva sata sna, ali još uvek nije utvrđeno da li genije nije mogao više da spava usled insomnije ili mu više od toga zaista nije bilo potrebno. Osim toga, bio je opsednut bojem tri, a koristio je i 18 maramica kojim bi brisao sto za ručavanje i escajg pre svakog obroka. Mrzeo je okrugle predmete, nakit i da dira kosu.

Tesla i Edison nisu bili neprijatelji

Dvojica pronalazača su čak i sarađivali zajedno dizajnirajući generator jednosmerne struje pre nego što je Tesla napustio taj projekat i nastavio da radi na pronalasku indukcionog motora.

Mark Tven i Nikola Tesla

U procesu pronalaženja što efikasnije struje, Tesla je konstruisao mašinu koja simulira zemljotres, a koja je posle svakog eksperimenta zaista i potresla zgradu u kojoj je on živeo na Menhetnu, kao i neke okolne. Tesla je kasnije shvatio da je kreirao moćni oscilator koji se kretao munjevitom brzinom.

Anegdota sa Tvenom potiče od ideje njegovih prijatelja da ga nagovore da stane u centar oscilatora dok je uključen. Mark Tven je izdržao čak 90 sekundi nakon čega je morao da odjuri do toaleta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )