FOTO: jabuka.tv

Zdravstvene dobrobiti piletine su mnogobrojne, a još ako jedete isključivo bijelo meso dobro je znati da je puno proteina, a sadrži jako malo kalorija, što ga čini idealnom namirnicom za održavanje idealne tjelesne težine.

Evo nekoliko razloga zašto jesti piletinu:
 
1. Proteini
 
Ako ste u potrazi za velikim izvorom čistog, nemasnog proteina, ova namirnica je idealna za vas. Proteini iz piletine pomažu jačanju i razvoju mišića, te pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine i pomoć su pri mršavljenju.
 
2. Prirodni antidepresiv
 
Piletina, kao i – ćuretina, je prepuna aminokiseline triptofan koji vam pruža onaj ugodan osjećaj nakon što pojedete maminu supu. Ako se osjećate potišteno, konzumacija peradi povisiće nivo seratonina u mozgu, poboljšati raspoloženje, umanjiti posljedice stresa te vas uspavati.
 
3. Sprječava propadanje kostiju
 
Ako ste izašli iz doba mladosti i bojite se pojave osteoporoze ili artritisa, konzumacija piletine će održavati kosti zdravima zahvaljujući količini proteina koje u sebi čuvaju.
 
4. Čuva zdravlje srca
 
Homocistein je aminokiselina koja može uzrokovati srčana oboljenja ako je njegov nivo u organizmu previsok. Na našu sreću, bijelo pileće meso kontroliše nivo homocisteina.
 
5. Tražite selen?
 
Piletina sadrži obilje selena, prenosi activebeat.com, esencijalnog minerala koji je uključen u rad metabolizma.
 
6. Jača metabolizam
 
Vitamin B6 potiče reakciju enzima i metaboličkih staničnih reakcija, što znači da konzumacijom piletine održavate krvne sudove zdravima, visok nuvo energije te potičete metabolizam na sagorijevanje kalorija.
 
7. Sadrži niacin
 
Piletina je bogata i niacinom (vitamin B3), koji štiti ćelije od raka i ostalih formi genetičkih (DNA) oštećenja.
 
8. Čuva zdravlje očiju
 
Bogata je retinolom, alfa i beta karotinom i likopenom, izvedene iz vitamina A i važne za zdravlje očiju.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )