FOTO: null

Predstavljamo vam 7 nevjerovatnih otkrića arheologa, čije tajne još uvijek nisu potpuno odgonetnute.

Grobnica Tutankamona

Grobnica Tutankamona u egipatskoj Dolini kraljeva je najznačajnije arheološko otkriće ikada. Tim predvođen Hauardom Karterom je 1922. godine iskopao grobnicu punu blaga, uključujući i masku Tutankamona. 

Dječak faraon, kako ga često nazivaju, umro je veoma mlad, a analizom njegovih ostataka je otkriveno da je patio od brojnih zdravstvenih problema i da je koristio štap. Veći dio svoje vladavine je proveo u pokušaju da obnovi egipatsku tradicionalnu politeističku religiju, koju je njegov otac Ehnaton promjenio u monoteistički kult posvećen bogu Sunca Aton.

Otkad je pronađena, grobnica Tutankamona ne prestaje da izaziva pažnju stručnjaka širom svijeta.

Kamen iz Rozete

Kamen iz Rozete, koji datira iz 196. godine p. n. e, sadrži zakone propisane u ime kralja Ptolomeja V napisane na tri pisma. Korišćeni su staroegipatski hijeroglifi, demotsko pismo (uprošćeni hijeroglifi) i starogrčki jezik. Zahvaljujući Kamenu iz Rozete su protumačeni egipatski hijeroglifi.

Naučni tim u pratnji vojne ekspedicije predvođene Napoleonom je pronašao kamen 1799. godine, koji se sada nalazi u Britanskom muzeju. 

Oksirinhijski papirusi

Između 1896. i 1907. godine, arheolozi Bernard Grenfel i Artur Hant su otkrili više od 5.000 fragmenata papirusa, starih 1.800 godina. Fragmenti su pronađeni u ruševinama Oksirunhusa, drijevnog egipatskog grada. Papirusi sadrže grčka i latinska dokumenta, pisma i književna djela, rane hrišćanske tekstove, vradžbine...

Naučnici analiziraju i prevode zapise otkad su pronađeni, ali veliki broj tekstova nije još objavljen. 

Piramide u Gizi

Od 1988. godine, tim egipatskih arheologa istražuje grad blizu Mikerinove piramide, koja je poslednja piramida koja je napravljena u Gizi.

Otkrića u ovom gradu uključuju i kasarnu za vojnike, veliku kuću za visoke službenike i luku za uvoz robe. Ova otkrića pružaju mnogo informacija o ljudima koji su gradili piramide.

Grobnica KV5

Iskopavanjima 1995. godine otkriveno da je grobnica KV5, o kojoj se veoma malo zna, zapravo bila najveća koja je napravljena u Dolini kraljeva. Prema poslednjim saznanjima, arheolozi su pronašli 121 hodnik i odaju u grobnici, a naučnici smatraju da ih sigurno ima više od 150.

Arheolozi su otkrili da je grobnica korišćena za sahranjivanje sinova faraona Ramzesa II.

Srebrni kralj

Arheolog Pjer Montet je 1939. godine pronašao grobnicu Psusenesa I, faraona koji je vladao Egiptom prije više od 3.000 godina. Njegova pogrebna odaja je otkrivena u Tanisu, gradu u sjeveroistočnom djelu Delte Nila.

Faraon je sahranjen u sanduku od srebra sa spektakularnom zlatnom maskom.

Papirus iz doba piramida

Tim arheologa predvođen Pjerom Taletom i Gregorijem Marouardom je 2013. godine objavio otkriće luke izgrađene duž Crvenog mora prije 4.500 godina, tokom vladavine faraona Keopsa.

Pronađeni su i papirusi koji govore o izgradnji Velike piramide u Gizi, najvećoj piramidi ikada izgrađenoj.  

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )