FOTO: null

Otkrivamo ekstremne planete koje su naučnici pronašli. Pogledajte kako se zove najhladnija, a kako najmlađa planeta koju su astronomi otkrili.

Najtoplija planeta

Merkur je najbliža planeta Suncu u našem Sunčevom sistemu, pa dnevne temperature dostižu 430 stepeni Celzijusovih.

Najnovija istraživanja su međutim otkrila najtopliju planetu ikada. U pitanju je KELT-9b, koja se nalazi 650 svjetlosnih godina od Zemlje i na kojoj su dnevne temperature i do 4.315 stepeni Celzijusovih, piše Phys.

Najhladnija planeta

Sa -223 stepeni Celzijusovih izmjerenih na planeta OGLE-2005-BLG-390Lb, sasvim je jasno ko osvaja titulu najhladnije planete. Ova planeta se nalazi na skoro 3.300 svjetlosnih godina od Zemlje, blizu centra Mliječnog puta i spada takođe i u najudaljenije planete.

Najveća planeta

Planeta DENIS-P JO82303.1-491201 b ima masu koja je 28.5 puta veća od Jupitera što je čini najvećom planetu na Nasinoj listi egzoplaneta. Toliko je masivna da se često spekuliše da li je u pitanju planeta ili smeđi patuljak.

Najmanja planeta 

Malo veća od Mjeseca i manja od Merkura, Kepler-37b je najmanja egzoplaneta koja je do sada otkrivena.

Najstarija planeta

PSR B1620-26 b, udaljena 12.400 svjetlosnih godina od Zemlje u sazvježđu Škorpije, predstavlja nastariju poznatu planetu starosti 12.7 milijardi godina.  

Najmlađa planeta

Planetarni sistem V830 Tauri b je star samo 2 miliona godina. Planeta, gasni gigant sa 3/4 mase Jupitera i dalje raste.

Najgore vrijeme

Budući da su egzoplanete previše daleke da bi se ispitivali bilo kakvi vremenski obrasci, moramo da se okrenemo Sunčevom sistemu. Tako da titula planete s najgorim vremenom odlazi Veneri. Ova planeta je skoro iste veličine kao Zemlja, a obavijena je oblacima sumporne kiseline. Vjetrovi na Veneri  dostižu brzinu uragana od 360 km na čas. Atmosfera je 100 puta gušća nego na Zemlji i sačinjena je od 95 odsto ugljen-dioskida što rezultira efektom staklene bašte i temperaturama od najmanje 462 stepeni Celzijusovih na površini, što je zapravo toplije i od Merkura. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )