FOTO: null

U dane posta slava treba da je takođe posna. Svetog Nikolu dočekajte kako dolikuje, uz najsvečanija predjela kojima ćete poslužiti goste.

Ovo je sedam provjerenih recepata. 

Bobove pihtije

Potrebno je

300 g boba, glavica crnog luka, 5 čenova bijelog luka, kašika želatina, so, biber, peršun

Priprema

Bob dobro očistite i operite, pa ga kuvajte dva sata na tihoj vatri zajedno sa sjeckanim crnim lukom. Kad se skuva i postane kašast, ocjedite ga od viška vode, pa umešajte kašiku želatina, so i biber po ukusu. Na kraju sve umutite mikserom, razlijte u modle i hladite dva sata.

Pihtije od šarana

Potrebno je

800 g glava i repova od šarana, kuvana šargarepa, limun ili sirće, so

Priprema

Ribu skuvajte, odvojte od kostiju i spojite sa sjeckanom kuvanom šargarepom, svežim peršunom, limunom ili sirćetom. Začinite, poređajte u posudu i nalijte fondom u kojem se kuvala. Ukoliko ima previše fonda, ukuvajte ga do željene količine. Pihtije ostavite na hladnom. Ove pihtije možete da spremate i od kečige jer i ona u sebi sadrži dosta želirajućih materija.

Posne paprike

Potrebno je

100 g semenki tikve, 100 g semenki suncokreta, 100 g sjemenki bundeve, 50 g oraha, 2 krompira, 1 paradajz, veza peršuna, malo soli, malo slatke začinske paprika, praziluk, šargarepa, koren paškanata, 20 suvih paprika

Priprema

Na ulju ispržite sitno isjeckan praziluk, rendanu šargarepu i rendani koren paškanata tako da sve omekša. Dodajte sjemenke i orahe koje ste prethodno samljeli. Malo propržite, a potom ubacite narendane krompire i usitnjen paradajz, isjeckan peršunov list, posolite i stavite začinsku papriku. Fil dobro izmješajte i njime punite paprike. Ređajte ih uspravno u odgovarajući sud. Svaku pospite sa malo samljevenih semenki, prelijte uljem i vodom i stavite u zagrejanu rernu da se peku.

Toplo predjelo od somovine

Potrebno je

1 kg fileta soma, glavica crvenog luka, veza paršuna, 10 maslinki, 5 čenova bijelog luka, kašičica mlevenog bibera, limun, 2 kašike maslinovog ulja

Priprema

Filete soma odledite i osušite na krpi. Prelijte ih limunovim sokom i ispecite u tiganju na zagrijanom ulju. Sitno isjeckajte peršun, a crveni, beli luk i masline na kolutove. Povrće stavite u poseban sud. Pečenu somovinu isjecite na komade, prohladite i stavite u posudu s povrćem. Začinite biberom i solju, lagano izmješajte i servirajte.

Rolnice sa tunjevinom

Potrebno je

4 crvene paprike, 200 g tunjevine iz konzerve, 200 g posnog majoneza, sok od pola limuna, peršun, so, biber

Priprema

Paprike ispecite na plotni ili u rerni, oljuštite ih i isjecite na šire trake. Tunjevinu ocjedite od ulja, izgnječite je viljuškom i pomješajte sa sjeckanim peršunom. Masu posolite, pobiberite i poprskajte sokom od limuna. Sve dobro izmješajte, pa stavljajte pomalo smjese na svaku traku paprike i pravite rolnice. Pospite peršunom i poslužite hladno.

Slani rolat sa povrćem

Potrebno je

400 g krompira, 100 g spanaća, 100 g pirinča, 2 šargarepe, veza peršuna, 100 g mariniranih šampinjona, pola kašičice slatke paprike, pola kašičice bijelog luka u prahu, 3 čena bijelog luka, 50 g kečapa, 100 g susama

Priprema

Krompir i spanać obarite u slanoj vodi, ocjedite i ispasirajte. Dodajte začine, pa masu stavite na foliju posutu susamom i razvucite oklagijom. Obarite šargarepu, isjecite je na kockice i pomješajte s barenim pirinčem. Posolite po ukusu, dodajte peršun, slatku papriku, beli luk i sitno sjeckane šampinjone. Masom filujte koru od krompira i spanaća. Koru uvijte u rolat i ostavite u frižideru na dva sata. Pre služenja ukrasite gustim kečapom.

Prokelj sa heljdinim rezancima

Potrebno je

200 g prokelja, 200 g rezanaca od heljde, 100 g griza, ulje, so, limun

Priprema

Skuvajte prokelj u slanoj vodi. Zagrijte ulje i na njemu propržite griz. Kad dobije žutu boju, nalijte vodom i dodajte skuvan prokelj isječen na polovine. Dinstajte petnaestak minuta, pa sve izmešajte sa kuvanim rezancima od heljde.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )