FOTO: null

Kad se dobro održava ravnoteža crijevne flore, velika je vjerovatnoća da će osoba ukupno gledano biti zdrava.

Međutim, kad je ravnoteža narušena, najčešće zbog stresa i pogrešne prehrane, javlja se sindrom "propuštanja crijeva", pa toksini ulaze u krvotok kroz propusne zidove crijeva. 

Ako vas povremeno boli stomak i češće imate probleme s probavom, dobro bi bilo provjeriti nije li problem povezan s crijevima. Naime, danas znamo da su svi organi i sistemi u tijelu povezani, te da zdravlje jednog i te kako utiče na zdravlje ostalih. A zdrava crijeva su jedan od glavnih faktora ukupnog zdravlja organizma. 

Sindrom propusnih crijeva uzrok velikih zdravstvenih problema 

Još je Hipokrat, kojeg smatraju ocem moderne medicine, rekao da sve bolesti započinju u crijevima, a to podržava i nutricionista i doktor prirodne medicine dr Džoš Akse, autor knjige "Jesti prljavo: Zašto slaba crijeva mogu biti uzrok vaših zdravstvenih problema". Svoje spoznaje o važnosti zdravlja crijeva dr Akse produbio je nakon što se njegovoj majci nakon 12 godina vratio rak dojke. Tad se počeo baviti uticajem prehrane na zdravlje i primijetio je kako sindrom propusnih crijeva može izazvati velike zdravstvene probleme. 

Zaključio je kako je liječenje zidova crijeva tačka od koje treba početi liječenje njegove majke, da mikrobi, otrovi i neprobavljena hrana ne bi mogli ući u krvotok i izazvati upalne procese. Akse tvrdi da to vodi do autoimunih poremećaja kao što su alergije, astma i artritis. Mogu se javiti i nadutost, probavne smetnje, iscrpljenost, gasovi, debljanje, mentalne blokade, tamni krugovi ispod očiju i upalna stanja kože, kao što su ekcemi i akne, pa i mnogi ozbiljniji problemi. Uzroci problema s crijevima često mogu biti brojni, pa je ponekad teško doći do prave dijagnoze. 

Pet tipova crijeva 

Često su i simptomi različiti, pa je potreban i drugačiji pristup liječenju. Stručnjaci kažu da postoji pet tipova crijeva koji se mogu povezati sa životnim navikama i emocionalnim profilom osobe te da postoje relativno jednostavne preporuke kako sebi pomoći kod svakog problema, odnosno kako se liječiti. Akse je svojoj majci preporučio strogu dijetu - zamijenila je sve prerađene namirnice organskim, posebno one s dodatim šećerima i one od bijelog brašna kao što su hljeb i tjestenina, te gotova jela. Jela je samo organsko povrće i bobičasto voće, piletinu iz prirodnog uzgoja, te meso lososa iz divljih voda, uz neke dodatke prehrani: kurkumu, vitamin D3 te eterično ulje tamjana. Povećana je izloženost onome što smatramo prljavštinom. 

Bakterije su nužne za zdrava crijeva 

"Majka je provodila vrijeme jašući konje, u prirodi, obrađujući vrt, dok su sve namirnice stizale u kuhinju s korijenjem i zemljom na sebi. Odbacila je sva antibakterijska sredstva za čišćenje kako bi omogućila da ojačaju dobre bakterije u organizmu i podstaknu ozdravljenje. I samo četiri mjeseca nakon dijagnoze ponovljenog karcinoma tumor se smanjio doslovno za 50 odsto", kaže dr Akse, te dodaje kako od tada svima koji obole od teških bolesti preporučuje da uvedu slične, drastične promjene. 

Crijeva zaražena gljivicom kandidom 

Stanje se povezuje s konzumacijom previše šećera, mliječnih proizvoda i pšenice. Javlja se kod ljudi koji su tjeskobni i opsesivni, a simptomi su spori metabolizam, zatvor, bijeli premaz na jeziku, iscrpljenost, loš zadah. Treba jesti puno supe i toplog povrća, uzimati probiotike te origano. 

Spora probava i crijeva pod stresom 

Problem nastaje zbog previše posla i napora, a često je riječ o osobama sa sporim probavnim sistemom. Simptomi su gasovi, nadutost i refluks. Jedite više malih obroka i zaustavite se prije nego što osjetite da ste siti. Uključite u prehranu ljubičasto i tamnoplavo povrće i voće, ljekovito bilje i agrume, te pijte mineralnu vodu. 

Previše radite - iziritirana crijeva 

Najčešće tegobe imaju radoholičari koji pretjeruju u kafi i alkoholu. Ako stalno rastu hormoni stresa, protok krvi se preusmjerava daleko od crijeva. Česti su problemi sa spavanjem, smanjenim libidom. Jedite slane, tamno obojene namirnice, životinjske bjelančevine i vitamin B. 

Otrovana crijeva 

Crijeva vam šalju SOS poziv jer je visok udio masti u prehrani, šećera i hemikalija. Obolijevaju nestrpljive, frustrirane osobe, koje jedu "s nogu" i mnogo brze hrane. Javljaju se žučni kamenci, rosacea i neurološki poremećaj. Jedite sirovu, zelenu i kiselu hranu, vlakna, pijte čaj od maslačka ili čička i meditirajte.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )