FOTO: pixabay

Da li šećer stvara zavisnost? Da li od njega djeca postaju hiperaktivna? Donosimo vam pet najčešćih mitova o ovom ozloglašenom ugljenom hidratu

Gotovo svakog dana pojavljuju se nove informacije o zdravlju i pravilnoj ishrani - šta je dobro, šta je loše, šta jesti, a šta u potpunosti izbjegavati. Kao rezultat slabe edukacije i ljenjosti, stopa gojaznosti nikada nije bila veća. 

Oni koji vode računa o ishrani i svojoj težini, vjerovatno će ograničiti ili ukloniti u potpunosti šećer iz svoje ishrane, prebacivši se na “zdravije” opcije poput šećerne trske, vještačkih zaslađivača i proizvode “bez šećera” koji su bolji. Međutim, da li je zaista tako?

Evo nekoliko najvećih mitova kada je riječ o šećeru:

Mit broj 1 - Neki šećeri su zdraviji od ostalih 

Smeđi šećer, bijeli šećer ili sirovi - svejedno je. Sve vrste šećera čine isto vašem organizmu - podižu nivo glukoze.

Mit broj 2 - Šećer čini djecu hiperaktivnom

Dosadašnje studije nisu dovole u vezu dječju hiperaktivnost sa konzumacijom šećera. Ponekad se radi o tome da su djeca prosto djeca.

Mit broj 3 - Šećer stvara zavisnost poput droga

Magnetne rezonance pokazuju da šećer utiče na centre u mozgu odgovorne za osjećaj zadovoljstva, ali ne postoje dokazi da stvara zavisnost. Pored toga, svakako nećete imati iste simptome unošenjem šećera u svoj organizam, kao kada biste konzumirali drogu.

Mit broj 4 - Vještački zaslađivači su zdraviji od šećera

Zapravo, sasvim suprotno. Iako se zaslađivači preporučuju dijabetičarima i svima koji ne smiju da konzumiraju koncentrovanu glukozu i šećer uopšte, studije su pokazale da vještački zaslađivači mogu da budu kancerogeni. Osim toga, jedna studija je pokazala da ljudi koji piju dijetalna pića bez šećera imaju veće šanse da postanu gojazni.

Mit broj 5 - Šećer bi u potpunosti trebalo eleminisati iz ishrane

Iako previše šećera može da naruši zdravlje, njega ima i u zdravim namirnicama poput voća i povrća. Zato ga je nemoguće u potpunosti eleminisati iz ishrane. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )