FOTO: null

Neustrašive, surove, borbene i simboli otpora – ovo su afričke kraljice koje su zauvek promjenile istoriju svojih naroda.

Egipatska kraljica Nefertiti - „Lepotica je stigla“

Verovatno najpoznatija žena afričke istorije, Nefertiti, bila je supruga egipatskog faraona Amenhotepa (Ehnatona). Među svim važnim kraljicama Egipta, za Nefertiti se kaže da niko nije uspeo da nadmaši njenu moć.

Osim što je u Egiptu bila poznata kao kraljica izuzetne lepote, nakon udaje za faraona i rođenja šestoro dece, Nefertiti je žena koja je sprovela revoluciju koja je zauvek promenila Egipat. Izvela je narod iz starog glavnog grada i sagradila grad u samom srcu pustinje. Za neke je bila religijski fanatik, zaverenica i izdajica, dok su drugi u njoj videli junakinju koja je podnela najveću žrtvu kako bi spasila svoju zemlju. Bila je kraljica zagonetki, magije, ljubavi, ljubomore i osvete.

Nefertiti je ostavila dubok trag i u egipatskoj umetnosti. Monumentalnost i preveliku ozbiljnost stavila je na drugu stranu i sa faraonom pokrenula nov pravac koji je pokazivao čoveka kao ljudsko biće koje se smeje i prikazano je onakvim kakvo je u prirodi, a ne idealizovano i božanski lepo, kako je bio slučaj do tad.

Nefertiti se pamti i po verskim reformama koje je unela. Te promene su egipatskoj verskoj reformi donele prelazak iz monoteizma u verovanje u boga Atona.  

Amina - kraljica i ratnica Zarie (Nigerija)

Muslimanska kraljica i ratnica Amina (16-17. vek) je zapravo princeza Zarie koja je napravila karijeru u vojsci. Amina je lično, kao profesionalni vojnik, učestvovala u vojnim pohodima tokom osvajanja susednih zemalja koje su za cilj imale proširenje trgovinskih veza na duži vremenski period, pa je država tokom njene vladavina doživela ogroman uspeh na polju ekonomije. Iako je dobijala bračne ponude, odbila je da se uda i ima decu, smatrajući da bi time izgubila vlast. 

Čudno ili ne, posle svake bitke, Amina je iz svog kampa birala čoveka sa kojim će provesti noć, a odmah potom ga osuđivala na smrt tako da nijedan čovek, nikada, nije mogao da priča o noći koju je proveo sa kraljicom Afrike.

Hatšepsut - prva žena faraon

Kontroverzna vladarka starog Egipta, koja je uz Kleopatru, verovatno najpoznatija egipatska kraljica, neizostavna je kada je u pitanju uspeh afričkih žena koje su suvereno vladale u svetu muškaraca. Tokom perioda vladavine, ona je svojom politikom Egiptu obezbedila ono, što svaki čovek najviše ceni i želi - mir. 

Ostala je upamćena u istoriji kao žena koja se prikazivala kao muškarac, nosila ceremonijalnu, faraonsku bradu i preuzela sve znake vladarskog dostojanstva. S obzirom na to da je odbacila nastavak svog imena koji se dodavao ženskoj deci, ona je želela da dobije potvrdu u svetu muškaraca odbacujući sve ono što je nepotrebno i preuzimajući ono što je krasilo jednog vladara. Njena vladavina je obeležena mirom i razvojem trgovačke mreže puteva. 

Berberska kraljica - Kahina

Ratnica i kraljica Kahina koja je živela u oblasti sadašnjeg istočnog Alžira, u VII veku nove ere je predvodila berberska plemena protiv arapske invazije. Porazila je Kalifa, 686. godine, poput nekada slavnih ratnica - Amazonki. Njeno pravo ime je glasilo Dihja, ali su je Arabljani nazvali Kahina, što je u prevodu značilo proročica. 

Kahina je bila mlada lepotica koju istoričari opisuju kao moćnu ženu crne kose, gustih obrva i krupnih, tamnih očiju. Berberski vođa potlačenih stanovnika je zahtevao da se Kahina uda za njega, što je ona i učinila, a u toku prve bračne noći ga ubija i preuzima vlast nad njegovim plemenom. 

U istoriji je ostala upamćena kao simbol berberskog otpora invaziji Arapa u severnoj Africi, ali i simbol otpora jednog naroda prema uzurpatorima. S obzirom na to da Kahina nije bila na čelu svoje države tako što je to dobila regularnim, naslednim pravom već zbog toga što su je odlikovale izuzetne ratničke i moralne vrline, ona je ubrzo postala vladarka države koja je za narod predstavljala moralnog i duhovnog vođu. 

Nemilosrdna i surova - kraljica Nzinga

Kraljica današnje Angole, Nzinga Mbande, kćer kralja Kiluanjija i kraljice Kangele, rođena je 1583. godine. Na samom porođaju, pupčana vrpca joj se obmotala oko vrata što su njeni roditelji smatrali znakom da će biti i ohola i mudra žena. I zaista, Nzinga je bila nemilosrdna i moćna vladarka koja se neustrašivo i pametno borila za slobodu i opstanak kraljevstava koje su napadali Portugalci sa željom da kolonizujupodručje. 

Kako je njen brat često pravio propuste u pregovorima sa Portugalcima, oni su ga ubrzo smestili u zatvor. Nzinge je došla kod Portugalaca i zatražila oslobođenje brata. Na sastanku, Portugalci su joj dali otirač umesto stolice, pa je ona naredila jednom od svojih službenika da se spusti na kolena i dlanove i iskoristila ga kao stolicu. Nakon završetka pregovora, kraljica Angole je prerezala grlo svom službeniku i izgovorila: „Kraljica Anglole ne koristi istu stolicu dva puta.“ Posle toga, Portugalci su oslobodili njenog brata iz zarobljeništva, a ona je postala tadašnji simbol surovosti.

Osvojila je kanibalsko pleme poznato kao Jaga i ponudila utočište odbeglim robovima i vojnicima uz čiju pomoć je ratovala sa Portugalcima. Narod je Nzingu izuzetno poštovao zbog njene lukavosti i nepopustljivosti, a tokom života je dobila internacionalno priznanje za diplomatiju, vojnu taktiku i trgovinu. Njena religiozna shvatanja su uspela da spreče portugalsku kolonizaciju dok je bila živa. Umrla je u svojoj 81. godini, a kipovi sa njenim likom i dan-danas se nalaze po čitavoj Angoli. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )