FOTO: null

Neke životinjske vrste moraju da se služe različitim vrstama obmana kako bi preživjele u okrutnom svijetu prirode.

1. Plava šojka

Ptice imaju veliki dar za obmanjivanje, pa su tako na primjer plave šojke veoma dobre u imitiranju različitih vrsta jastreba.

Ove veće ptice teraju druge ptice, ostavljajući plavu šojku s lakim pristupom hranilici za ptice, jednostavnom obroku.

2. Cowbird/ Molothrus ater

Ova vrsta ptica u Sjevernoj Americi proizvodi 40 jaja po sezoni i umjesto toga da prave sopstvena gnijezda, ženke se prikradaju u gnezda drugih ptica. I dok neke ptice otjeraju ptice kukavice, ugrožena vrsta ptica Kirtlands warbler se obično prevari i odgaji mladunce kao svoje, a ovaj fenomen se naziva kleptoparatizam.

3. Siva vjeverica

Siva vjeverica iz Severne Amerike ima taktiku kako bi prevarila druge vjeverice koje ćete da joj ukradu hranu: ona drži žir u zubima i pretvara se da ga zakopava na različitim mjestima prije nego što to zaista i uradi. 

Još jedna od taktika jeste da zakopaju žir i onda nabacaju lište i prašinu na drugom mjestu koje izgleda kao sklonište za hranu, a u stvari je prazno.

4. Glavonošci

Mnoge morske vrste, poput sipa imaju sličnu taktiku: mužjaci se pretvaraju da su ženke kako bi izbjegli napad većih dominantnih mužjaka.

One mogu čak da promjene svoju boju i da izgledaju kao da su pola muško, pola žensko. Ako je sipa između mužjaka i ženke, mužjaku može da se učini da je u pitanju ženka i obratno što mužjake može da obmane da pomisli da vidi dvije ženke.

5. Obični popić

Mužjaci i ženke mnogih monogamnih ptičjih vrsta se pare s drugim pticama, ali obični popić iz Evrope i zapadne Azije ima mudar test očinstva.

Kako bi se osigurali da su oni očevi njihovih beba, mužjaci običnih popića će zaviriti u kloaku, reproduktivni otvor ženki što će izazvati da ženke izbace spermu drugih mužjaka s kojim su se parile.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )