FOTO: null

Pre 340 godina Ole Remer je izvršio eksperiment kojim je pomogao da se izmeri brzina svetlosti, a na godišnjicu nas je podsetio i internet pretraživač Gugl svojom početnom stranicom.

Sve do XVII veka smatralo se da svetlost putuje trenutno, a prvi čovek koji je uspešno demonstrirao ograničenja svetlosti i izmerio ga bio je Ole Remer.

Galilej je prethodno pokušavao da dokaže da se svetlost pomera u određenoj brzini u eksperimentima koji su uključivali fenjere, ali ova istraga manjeg obima nije bila dovoljna da dokaže tu teoriju.

Remer je merio vreme koje protekne između dva izlaska Jupiterovog satelita iz senke. Svojim merenjima, bio je u stanju da izmeri preciznu promenu u brzini svetlosti, piše Independent.

Njegova otkrića su u početku bila kontroverzna, i direktor Kraljevske opservatorije Đovani Domeniko Kasini ih nije prihjvatio. 

Ipak, Remer je uspeo da ubedi naučnike uključujući i Isaka Njutna, a njegovu teoriju je dve decenije nakon njegove smrti dokazao britanski astronom Džejms Bredli.

Brzina svetlosti

Brzina svetlosti iznosi 299,792,458 m/s, a ova teza je konačno odobrena 1975. godine kada su merenja fizičara postala sve preciznija.

Svetlosna godina je svetlosna distanca koja može da putuje u jednoj godini (5.88 trilion milja ili 9.5 trilion milja). 

Većina udaljenih uočljivih objekata u svemiru

Sada znamo da, ukoliko je izvor dovoljno daleko, svetlost može da putuje milijardu godina dok ne stigne do nas.

Najudaljeniji objekat koji je ikad viđen u svemiru je galaksija MACS0647. Nebesko čudo je udaljeno 13.3 milijardu svetlosnih godina. 

Izvori svetlosti

Sunce je samo 94.5 milion milja ili 149 milion kilometara udaljen od Zemlje. Što znači da je zraku svetlosti potrebno osam minuta i 20 sekundi da stigne ovde.

Naredna najbliža zvezda je Proksima Kentauri, koja je udaljena približno 4.2 svetlosne godine.

Da li je moguće putovati brzinom svetlosti?

Teorija relativiteta Alberta Ajnštajna je pokrenula ideju da bismo mogli da putujemo istom brzinom kao i svetlost. Njegova teorija je pokazala da kako možete da pokrenete objekat sve brže i brže, to se relativna masa u poređenju sa objektima u mirovanju povećava.

Kako ste blizu brzini svetlosti, energija koja je potrebna da bi se objekat kretao brže i brže na kraju samo služi da masa objekta postane veća i veća. Njegova masa na kraju postaje beskonačna, pa samim tim i energija koja je potrebna da se pomera. 


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )