FOTO: null

Osnovna škola “Petar Kočić” u semberskom selu Brodac je među najstarijim osnovnim školama u regiji.

Selo Brodac, kao nekadašnji ekonomski centar Semberije, sagradilo je za tadašnje uslove moderan školski objekat i pravoslavnu crkvu krajem 80 – tih godina 19.vijeka, na mjestu gdje je 1806.godine Knez Ivo od Semberije otkupio roblje od Turaka. Bogata istorija ovog kraja nastavlja se uspjesima učenika ove škole koji su generacijama među najobrazovanijim Sembercima . 

Prva osnovna škola u selu Brodac osnovana je, prema nezvaničnim izvorima 1834 godine i bila je prva u semberiji. Međutim, pisani dokumenti datiraju početke formalnog obrazovanja u Brocu za školsku 1885/86 . godinu , pod nazivom Narodna osnovna škola . U Školskoj spomenici zapisano je da je bilo 100 đaka iz Broca i osam okolnih sela – ukupno 500 domaćinstava sa oko 3000 mještana . Učitelje su plaćali roditelji učenika.

U ovoj školi su medju učiteljima bili i revolucionar Mitar Trifunović Učo i književnik Dušan Baranin . Od II svjetskog rata škola nosi ime Petra Kočića , a ceremoniji postavljanja biste u školskom dvorištu , prisutvovala je i Kočićeva kćerka, o čemu svedoči ljetopis škole . Bogata istorija ovog kraja nastavlja se uspjesima učenika ove škole koji su generacijama medju najobrazovanijim Sembercima .

U Brocu je prije nekoliko godina ustanovljena i likovna kolonija koja je ohrabrila talentovane učenike da razvijaju ljubav prema slikarstvu ,a takvih nije mali broj, kažu njihovi nastavnici.

Škola je materijalno stradala u poplavama 2015. godine . Sve je renovirano ,a kabineti opremljeni . Obilježavanje 130 godina škole važan je dogadjaj i za učenike.

Osnovnu školu Petar Kočić u Brocu danas pohađa 420 učenika sa četiri područna odjeljenja u selima Medjaši, Balatun, Ostojićevo i Velino selo.

Sadašnji objekat sagrađn je sredinom sedamdesetih godina, na mjestu stare trospratna zgrade Narodne škole, građena u vrijeme AU monarhije, istovremeno kada i nova pravoslavna crkva 1884. godine, u čijoj je porti, 80 godina prije, Knez Ivo od Semberije otkupio srpsko roblje od Turaka. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )