FOTO: null

Odlazak građana Republike Srpske u inostranstvo i zemlje okruženja na liječenje smanjen je za velikih 70 odsto, ali i toliko umanjen koštao je Fond zdravstvenog osiguranja oko 12 miliona KM za prvih sedam mjeseci ove godine, te 22,9 miliona KM za cijelu 2

Osigurana lica FZO RS imaju pravo na liječenje u zdravstvenim ustanovama izvan RS, u pravilu, onda kada se liječenje ne može sprovesti u domaćim zdravstvenim ustanovama.

"Nekada je na liječenje izvan RS upućivano i po 20.000 pacijenta godišnje, a sada se u Srbiji i FBiH godišnje liječi prosječno oko 6.000 pacijenata. Situacija se dosta popravila povećanom edukacijom osoblja i donacijama i nabavkom opreme. U ovoj godini u prvih sedam mjeseci u Srbiji i FBiH je liječeno 3.036 naših osiguranika, dok je u 2014. godini liječeno ukupno 5.420 osiguranika", rekli su u FZO RS.

Osiguranicima kojima je odobreno liječenje izvan RS u ustanovama koje imaju ugovor sa Fondom, Fond finansira troškove u cijelosti, izuzev participacije koju plaćaju osiguranici.

"Izuzetak je liječenje izvan RS na lični zahtjev osiguranika, kada Fond finansira 30 odsto troškova liječenja, a osiguranik snosi sam 70 odsto troškova, jer je liječenje moglo biti sprovedeno i u RS", navode iz Fonda.

Najčešće bolesti i stanja zbog kojih se pacijenti šalju na liječenje u inostranstvo su kardiohirurška oboljenja, tumori, aneurizme, genetska ispitivanja, leukemija.

Procedura za upućivanje na liječenje izvan RS je sljedeća: konzilij ljekara u kojoj je pacijent liječen daje prijedlog da se liječenje obavi izvan RS, a taj prijedlog, zajedno s neophodnom dokumentacijom, zdravstvena ustanova dostavlja Fondu.

"Ukoliko zdravstvene ustanove u Srbiji i Federaciji ne mogu da sprovedu liječenje, osiguranici Fonda mogu da ostvare pravo i na finansiranje troškova liječenja u zdravstvenim ustanovama u inostranstvu. U ovim slučajevima Fond, kako je to regulisano i pravilnikom, finansira minimalno 30 odsto troškova liječenja, ali i više, u zavisnosti od mogućnosti Fonda, potreba drugih osiguranih lica, procjena uspješnosti liječenja", istakli su u FZO RS i dodali da su u u ovoj godini najviše novca izdvojili za jednog osiguranika oboljelog od leukemije, čija je transplantacija matičnih ćelija koštala 179.000 KM, kao i 168.000 KM izdvojenih za transplantaciju bubrega drugog pacijenta.

Jedan od onih koji su zbog težine stanja u kojem se nalaze prinuđeni da po spas za život idu van BiH pa i granica bivše Jugoslavije je dvanaestogodišnji Sergej Šević, koji boluje od veoma rijetke bolesti suženja nadbubrežnih arterija, što uzrokuje ne samo nedovoljan rad bubrega, nego i pritisak veći od 160, zbog čega mu stradaju unutrašnji organi.

"Najveći problem je što operaciju niko ovdje ne može da uradi, nego se svi pacijenti sa ovim stanjem šalju u London. Na toj klinici nam traže 65.000 KM depozita, a pored toga moramo sakupiti još sigurno toliko za razne dodatne troškove, počevši od toga da je jedan dan na intenzivnoj njezi 14.000 KM. Sad, koliko će biti tamo, to zavisi od brzine oporavka. Takođe moramo i prevodioca povesti sa sobom jer tako zahtijevaju iz klinike", rekao nam je Dalibor Šević, otac dječaka.

Iz FZO RS Daliboru Ševiću su rekli kako je procedura za ovakve slučajeve takva da oni uplaćuju od 30 do 70 odsto cijene operacije, a što će uplatiti u narednom periodu.

"Oni će to uplatiti, ali mi ipak moramo sakupiti ostatak sredstava, koji nije malen. Prošli put kada je humanitarni broj bio aktivan, sakupili smo svega 3.000 KM. Sad smo ponovo aktivirali broj, a i pokušavamo humanitarnim koncertima da prikupimo prijeko potrebne pare", rekao je on.


Bolesti koje se najčešće liječe u inostranstvu

Kardiohirurška oboljenja

Tumori

Aneurizme

Genetska ispitivanja

Leukemija

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )