FOTO: cuvajzdravlje.ba

Gubitak vida najčešće se dešava postepeno. Upozoravajući znakovi mogu biti takvi da ih ni ne primijetimo sve dok ne počnu stvarati ozbiljnije probleme kao što je glaukom. Nekoliko je simptoma koji upućuju na to da trebate posjetiti stručnjaka.

Noćna vožnja

Gotovo 60 posto svjetske populacije treba korekciju vida. Ali, dobra je vijest da je 80 posto vizuelnih poteškoća moguće izbjeći i ispraviti. Promjene u vidu zapazimo tek kroz vrijeme, čak i kada su one sitne ili postepene. Redoviti očni pregled ključan je za rano dijagnosticiranje bolesti oka i korekcije vida.

Za većinu odraslih osoba, prvi znak da se vid mijenja je otežana noćna vožnja. Kada vozite noću, obratite pažnju na to možete li jasno vidjeti druga auta i saobraćajne znakove. Ako vam svjetla jako smetaju, ne možete vidjeti znakove ili imate poteškoća prilikom razlikovanja objekata po noći, kontaktirajte oftalmologa.

Opšte zdravlje, od prehrane do navika spavanja, može uticati na vaše oči. Ukoliko su vam nedavno dijagnosticirani dijabetes, lupus, poremećaj štitne žlijezde ili neko drugo stanje koje može utjecati na oči, morate se početi brinuti za vid i posavjetujte se s oftalmologom.

Očni pregledi ne identifikuju samo promjene vida, već oftalmologu daje priliku da procijeni zdravlje očiju i kapaka. Iako se neke infekcije povuku same od sebe, mnoge su zarazne i postoji mogućnost od trajnih posljedica. Ukoliko osjećate svrab, primijetili ste crvenilo i iscjedak iz oka – vrijeme je za pregled.

Tačke i aure

Smetnje dok gledate – uz tačke i aure, možete primijetiti i male plutajuće čestice. Ukoliko se to dogodi iznenada, ovakve smetnje mogu upućivati na odvajanje mrežnice ili druge ozbiljne probleme s mrežnicom pa idite hitno na pregled.

Ako i nemate nijedan od simptoma, vid provjeravajte barem jednom u dvije godine. U slučaju dijabetesa u porodici, glaukoma ili drugih nasljednih stanja, vid biste trebali provjeravati češće.

 Glavobolje i migrene

Glavobolje mogu biti uzrokovane napetošću u mišićima, stresom i upalama, ali mogu biti i znak upozorenja da s vidom nešto nije uredu. Ukoliko imate učestale glavobolje, obratite se ljekaru. Ukoliko patite od migrena, moguće je da vidite tačke ili imate druge smetnje prije, tokom ili nakon migrene. Često su ovakve smetnje bezopasne, ali ti simptomi u nekim slučajevima mogu ukazivati na ozbiljne prikrivene probleme.

Osjetljivost na svjetlo  

Velika osjetljivost na svjetlo, pogotovo ako se pojavi iznenada, može biti simptom infekcija oka, abrazije rožnice, pa čak i poremećaja centralnog živčanog sustava – poput meningitisa. Obratite se liječniku kako biste ustvrdili uzrok osjetljivosti na svjetlo, zakažite oftalmološki pregled. 

Teškoće s fokusiranjem

Mnogi očni problemi najprije se manifestiraju kroz poteškoće s fokusiranjem na određeni objekt u vidnom polju ili zamagljenošću prilikom fokusiranja na jedan objekt. Moguće je i da imate problema s fokusiranjem na određenom svjetlu ili se problem seli s jednog oka na drugo.

Upozoravajući znakovi
1. Zamagljenost slike

2. Slabiji noćni vid

3. Teže privikavanje s tame na svjetlost

4. Problemi s čitanjem

5. Zamor očiju

6. Glavobolje

7. Dvostruka slika

8. Valoviti rubovi

9. Svijetleći krugovi

10. Osjećaj pritiska u oku

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )