FOTO: null

Želite da bojite kosu kod kuće? Bez obzira na to koju farbu izaberete, ne otvarajte kutiju dok ne pročitate ove savjete.

Izaberite boju

Boja kose (čak i ako je farbana) treba da posluži kao reper za izbor nove farbe. Nikada nemojte pokušavati da jednim postupkom posvetlite ili potamnite kosu za više od dvije nijanse.

Držite se “hladnih” nijansi

Ukoliko posvjetljujte kosu “toplim” nijansama, lako može da se desi da farba oksidiše, a kosa poprimi ružan zelenkasti (mesingani) odsjaj. Boje koje spadaju u kategoriju “hladnih” ili “neutralnih” tonova mnogo su bezbednija opcija, naročito prilikom prvog farbanja.

Obezbjedite potrebnu količinu farbe

Imate dugu kosu i desi vam se sljedeća situacija: negde na polovini postupka shvatate da nećete imati dovoljno farbe. Pravi užas! Količina boje u većini standardnih pakovanja dovoljna je za farbanje “prosječne” dužine kose (otprilike do ramena). Dakle, ako imate dužu, ili izrazito gustu kosu, obavezno kupite dva pakovanja farbe.

Nabavite profesionalnu opremu

Rekviziti koji se nalaze u pakovanju većine farbi često nisu dovoljno praktični. Zato je najbolje da investirate u profesionalnu opremu (četkice, rukavice, posuda za mešanje farbe), pomoću koje ćete kvalitetno obaviti postupak. Sve što vam je potrebno možete nabaviti u parfimerijama ili prodavnicama profesionalne frizerske opreme.

Isprobajte farbu na nekoliko pramenova

Poštedite sebe neprijatnih iznenađenja i skupih frizerskih usluga “popravljanja štete”! Ako imate vremena, testirajte novu farbu na nekoliko unutrašnjih pramenova i, ukoliko ste zadovoljni rezultatom, možete slobodno da ofarbate cijelu kosu.

Oprezno farbajte izrastak

Neujednačenost boje pri korjenu kose i na krajevima glavni je pokazatelj da ste se sami farbali. To se dešava kada se farba sliva od korena prema krajevima koji su već zasićeni bojom. Da biste izbjegli ovu grešku, zamolite prijateljicu, sestru, ili majku, da vam pažljivo nanese farbu samo na izrastak. Želite da osvježite boju cijele kose? Sačekajte najmanje pet minuta od početka procesa farbanja, pa onda pemažite ostatak kose.

Održavajte boju kose

Što više negujete kosu, to će njena boja biti svežija i postojanija. To znači da treba redovno da koristite šampone za farbanu kosu (naravno, usklađene sa vašom bojom), kao i da, bar jednom nedeljno, upotrebljavate regenerator sa dubinskim delovanjem.

Dobro pokrijte sjede vlasi

Za pokrivanje sjedih vlasi koristite farbu za cijelu kosu u nijansi koja je negdje između boje vaših sjedih vlasi i boje kose koju ste imali kao dijete. Tako ćete “omekšati” izgled lica i kamuflirati izrastak.

Pažljivo sa kovrdžavom kosom!

Farbanje prirodno kovrdžave kose delikatan je posao. Ona je prirodno suva i porozna, zbog čega brže apsorbuje farbu i podložnija je oštećenjima nego ravna kosa. Eksperti zato savjetuju da razrijedite farbu tako što ćete zamjeniti trećinu aktivatora (hidrogena) destilovanom vodom. Nakon toga, izvedite postupak farbanja na uobičajen način.

Eksperimentišite bojama

Boja kose je, nesumnjivo, modni detalj. Zato možete da se igrate svetlijim, tamnijim, ili crvenkastijim nijansama farbe koju obično koristite. Rezultat vas može prijatno iznenaditi! Ako baš niste spremni za velike eksperimente, suptilnije promjene možete da postignete upotrebom preliva, toniranog sjaja za kosu, ili tonirane pjene za oblikovanje.

Četiri boje vašeg šarma

Vrhunski frizeri otkrivaju koja boja kose najbolje pristaje vašem tenu…

Plava

Kome odgovara Za svaku ženu postoji odgovarajuća nijansa plave kose! Od zlatnih do boje karamela, pa sve do dječije plave, potrebno je samo da izaberete ton koji najbolje pristaje vašem tenu. Ne zaboravite, plavuše su uvijek privlačnile posebnu pažnju muškaraca.

Kako se održava plava boja se brzo ispira, te kosa često poprima žućkast ili zelenkast ton. Zato je važno da koristite preparate za njegu i oblikovanje namjenjene održavanju plave kose. Izrastak će biti manje vidljiv ako kosu ofarbate u više nijansi plave boje (pramenovi).

Smeđa

Ako ste prirodna kao brineta, onda to i ostanite! Ten većine žena koje su prirodne brinete sadrži smeđe tonove, zbog čega im ova boja kose savršeno odgovara. Ipak, ako ste izrazito svjetle puti, tamna nijansa smeđe kose daće vašem licu neprirodan i umoran izgled.

Kako se održava Nijedna boja ne čini kosu tako blistavom kao smeđa. Zato, povremeno upotrebite polutrajnu farbu, koja će kosi dati sjaj i osvežiti vašu prirodnu boju. Takođe, redovno koristite hidratantne šampone i regeneratore, ili pakovanja za kosu.

Crna

Kome odgovara Uglavnom ženama koje su prirodne crnke. S obzirom na to da se radi o vrlo upečatljivoj boji kose, ako odlučite da postanete crnka, moraćete da promenite i način šminkanja. Ova boja kose odgovara ženama koje žele da budu primjećene!

Kako se održava Između dve posjete frizeru, morati da osvježite boju prelivom ili polutrajnom farbom. Nemojte da dopustite da vam kose izgleda “isprano”. Takođe, crna kosa često djeluje suviše mat, zbog čega treba redovno da koristite preparate koji će joj vratiti sjaj.

Crvena

Kome odgovara Žene čija je koža toplijih tonova (žućkasta) treba da izaberu narandžaste tonove (bakarnu boju). Uz svjetliji ten, hladnih “plavičastih” tonova, najbolje idu tamnije nijanse crvene farbe, poput boje kestena. Ako je vaša koža crvenkasta, nemojte se farbati u crveno.

Kako se održava Nažalost, crvene farbe se najbrže ispiraju i najteže održavaju. Zato ćete morati češće da se farbate ili da osvježavate boju prelivima i preparatima koji “fiksiraju” boju. Ovoj boji potrebna je posebna nega kada je duže izlažete suncu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )