FOTO: null

​Najplaćeniji pisac na svijetu na kraju 2018. godine je Džoan Rouling, čije je bogatstvo procjenjeno na jednu milijardu dolara, objavio je sajt Yahoo.


Do sada je kritika bila nemilosrdna premna njoj jer su joj zapleti i teme veoma slične, ali ženska publika je veoma rado čita i ona objavljuje svake godine nekoliko novih naslova.

Šesto mjesto na ovoj listi je pripalo Džemsu Patersonu, čiji je kapital procjenjen na 310 miliona dolara.

Prvu knjigu je štampao 1976. godine i od tada je jedan od najpopularnijih pisaca trilera. On je rekorder po broju knjige koje su se našle na bestseler listi Njujork tajmsa, ali ima i dosta kritičara, jer mnoge knjige je pisao u kooperaciji sa drugim autorima.

Nedavno je objavio roman koji je napisao u saradnji sa bivšim američkim predsjednikom Bilom Klintonom. Džonu Grišamu je pripalo sedmo mjesto sa "samo" 200 miliona dolara.

On je bio advokat krivičnog prava i za romane crpi inspiraciju iz svoji sudskih slučajeva. Probio se 1989. rukopisom "Vrijeme je za ubijanje" sa pričom koja se zasnivala na svedočenju jedne žrtve koje je čuo u sudu. Tekst je iskoristio za pisanje filmskog scenarija koji je napisao sa glumcem Metjuom Mekonahijem, a u filmu je igrala Sandra Bulok. Tek zatim je rukopis štampan. Inače prije toga je bio odbijen 28 puta. Od tada je još sedam njegovih knjiga ekranizovano.

Sedmo mjesto to jest kapital od 200 miliona dolara poseduje R. L Stajn koji je to zaradio pišući horor knjige za djecu u serijalu koji je bio naslovljen "Naježeni". Taj serijal je pretočen u TV seriju koja se i sada prikazuje u SAD. On inače i dalje piše knjige za djecu i drži predavanja o tome kako treba pisati knjige za djecu i tinejdžere.

Još jedan autor posjeduje kapital koji ne prelazi 200 miliona dolara, a to je britanski pisac Džefri Arčer, koji je na početku karijere bio poslanik u britanskom parlamentu. Pošto je bio umiješan u neki skandal, odlučio je da se posveti pisanju fikcije bazirane na svom iskustvu stečenom kroz život u britanskim krugovima bankara i poslovnih ljudi.

Na desetom mjestu je Den Braun, koji je zaradio "svega" oko 160 miliona dolara najviše zahvaljujući romanu "Da Vinčijev kod", jer knjige koje je napisao prije i poslije ovog romana nisu bile globalni hitovi.

Među piscima koji su zauzeli mjesta od 11. do 20. su Džordž R.R Martin pisac epske fantastike, uključujući "Pjesmu leda i vatre", po kojoj je snimljen TV serijal "Igra prijestola", Dejvi Baldači, Nil Gejmen, Nikolas Sparks, Suzan Kolins i drugi...

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )