FOTO: pixabay

Veoma je teško izabrati najljepše plaže svijeta, jer mnoge su veličanstvene, a ukusima, zna se, ne treba raspravljati. Međutim, "Dejli mejl" je napravio listu 50 najljepših plaža svijeta, a na prvom mjestu se našla plaža iz našeg susjedstva. Na ovoj listi našle su se i prostrane pjeskovite plaže, plaže sa staklenim kamenčićima, grebeni koji ukrašavaju okolinu... svaki "ćošak" svijeta je dobio je "zasluženu" pažnju.

Plaža Zlatni rat, ili Zlatni rog kako se zove kod nas zbog neobičnog oblika, zauzela je prvo mjesto na listi najboljih plaža svijeta 2019. godine. Ova hrvatska plaža je ovu čast dobila, ne samo zbog neobičnog oblika, već i zbog nijansi boja koje idu od tirkizne do tamno plave u svega desetak metara. Ono čime su putnici još oduševljeni kada posjete ostrvo Brač i njegovu plažu jesu borovi koji prate njen oblik.

Na drugom mjestu našla se australijska plaža Belo utočište (Whitehaven). Čak sedam kilometara čistog bijelog pijeska, po kojem se preporučuje da hodate bosi zbog silicijum-dioksida. Ova rajska plaža se nalazi pod zaštitom države i u sklopu je nacionalnog parka. Na plažu se dolazi isključivo putem vode, a zbog zaštite sredine, nije dozvoljeno zadržavanje.

Australia, Queensland, Great Barrier Reef

Smokvin zaliv (Fig tree bay) je najlepša plaža na Kipru, a treća na svijetu. Naziv je dobila po drvetu smokve koje se nalazi u blizini još od 17. vijeka. Osim čiste vode i sitnog pijeska, ova plaža nudi mnogo barova, kafića i restorana na samoj plaži. Plaža se nalazi u mjestu Protaras za koje kažu da je idealno za porodični odmor.

Cyprus, Protaras, Beach, Sea, Horizon

Ostrva Terks i Kejkos nalaze se blizini Haitija i Kube, a na njima se nalazi plaža Grejs bej, četvrta na ovogodišnjoj listi. Za ovu plažu kažu da je "sjajni dragulj Terksa i Kejkosa". Bijeli pijesak koji se sastaje sa prozirno čistom vodom svakako to opravdava.

Na Filipinima, na ostrvu Palavan, u mjestu El Nido nalazi se peta najljepša plaža sa slikovitim nazivom Skrivena Laguna. Da bi znatiželjni putnici vidjeli ovu nestvarnu plažu, moraju se poprilično potruditi. Potrebno je preplivati kroz otvor u krečnjačkoj stijeni da da bi se stiglo do Skrivene lagune, i to je jedini način da vidite jednu od najljepših plaža na svijetu.

Philippines, El Nido, Coron, Beach

Rejnisfjara se nalazi u mjestu Vik na Islandu. Ova plaža je svakako jedna od najneobičnijih na listi. Dok se većina drugih takmiči bijelinom svog pijeska, ova plaža privlači posjetioce svojim specifičnim pijeskom crne boje. Osim ove zanimljivosti, plažu krase bazaltne stijene koje "izranjaju" iz vode.

Na sedmom mjestu nalazi se plaža "L'Anse Source D'Argent". Ovo je plaža kakvu viđate na naslovnim stranama magazina za putovanja. Na ovoj plaži nalaze se neobična stijene, o koje se razbijaju topli talasi Indijskog okeana. Do biste došli do najljepše plaže Sejšela, morate da prođete kroz plantažu kokosa.

Plaža Ruinas nalazi se u Tulumu, u državi Kintana Ro u Meksiku. Sitan, bijeli pijesak i tirkiznu vodu krase stijene koje izdvajaju ovu plažu od mnoštva istih. Međutim, ono po čemu je ova plaža najpoznatija jeste čuvena drevna majanska ruševina, koja je samo razlog više da se turisti odluče baš za nju.

Tulum, Mexico, Beach

Kanahura se nalazi na Maldivima i na devetom mjestu na ovoj listi. Sve plaže na Maldivima su očaravajuće, bijelog pijeska, čiste vode... Ali Kanahura je savršen spoj luksuza i divljine. Plaža pripada savremenom hotelu, dok se svuda unaokolo nalaze rajske oaze.

Plaža svinja je velika atrakcija na Bahamima. Samo ime dočarava šta se može očekivati na ovoj plaži. Svinje koje se valjaju savršeno bijelom pijesku, u prozirno čistoj vodi. Turistima je veoma zanimljivo da plivaju sa svinjama, koje su prave zvijezde Instagrama.

Staniel Cay, Swimming Pig, Seagull, Fish

Ono što predstavlja misteriju jeste kako su se domaće svinje uopšte stvorile na Rajskom ostrvu. 
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )